Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koloristika a kolorimetrika (FCH-BCO_KOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_KOK - Koloristika a kolorimetrika, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnou studentů pokročilé vědomosti a dovednosti v oboru kolorimetrie a aplikovane koloristiky (tzv. "color science and technology"). Prostřednictvím přednášek, souvisejícího laboratorního praktika (organizované jako samostatný předmět) a e-learningového kurzu si studenti osvojí odbornou terminologii, principiální teoretické vědomosti, abstraktní koncepty a jejich konkrétní aplikace i základní přehled souvisejících průmyslových technologií. Studenti tak nabydou kompetence nezbytné pro jejich další studium i přímé uplatnění v chemické praxi.

Osnova

1. Lidský vizuální systém I (stavba oka a jeho optické vlastnosti, fyziologie zraku)2. Lidský vizuální systém II (teorie barevného vidění, rozlišovací schopnost oka, poruchy barvocitu, vady zraku, zpracování signálů v mozku)3. Vnímání barev (Co je barva?, atributy, vizuální adaptace, fenomény vizuálního vjemu)4. Vlastnosti světla, fotometrie a radiometrie (vlastnosti VIS, IR a UV, energie záření, jednotky a měření) 5. Vlastnosti barevných objektů – chemické příčiny barevnosti (interakce elektromagnetického záření s hmotou, Historie a terminologie kolorantů, technologie kolorantů, optické zjasňovače, UV absorbéry, senzibilizace)6. Uspořádaní barev (historické systémy, současné systémy, průmyslové vzorníky)7. Moderní Kolorimetrie (principy a definice, základní komponenty, barevné vidění a metamerie, směšovací experimenty, CIE kolorimetrie)8. Odvozené barvové prostory, barvové odchylky9. Světelné zdroje (záření černého tělesa, charakterizace planckovských a neplackovských zdrojů, reálné světelné zdroje, ideální kolorimetrické zdroje, bílý bod)10. Pozorování a měření (standardizované podmínky pozorování, standardizované podmínky měření)11. Teorie a praxe barevné reprodukce (spektrální reprodukce, aditivní systémy, subtraktivní systémy, modely plošného krytí, modely tloušťky vrstvy)12. Souhrn, opakování, příp. náhrada

Literatura

Iva Sroková: Koloristika, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, 2004, ISBN 8080750483 (CS)Billmeyer and Saltzman's Principles of Color Technology, 3rd Edition, Roy S. Berns, ISBN-10: 047119459X (CS)Color Science: Concepts and Methods, Quantitative Data and Formulae, Günther Wyszecki, W. S. Stiles, ISBN-10: 0471399183 (CS)The Reproduction of Colour R. W. G. Hunt, ISBN-10: 0470024259 (CS)Color Imaging: Fundamentals and Application, Erik Reinhard, Erum Arif Khan, Ahmet Oguz Akyüz, Garrett M. Johnson, ISBN-10: 1568813449 (CS)

Požadavky

Znalosti obecných východiskových předmětů (matematiká analýza, fyzika, biologie). Znalost vybraných kapitol speciálních předmětů (organická a fyzikální chemie).

Garant

Ing. Petr Dzik, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Dzik, Ph.D.