Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z koloristiky a kolorimetriky (FCH-BCO_KOK_P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_KOK_P - Praktikum z koloristiky a kolorimetriky, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnou studentům možnost získat praktické dovednosti a upevnit teoretické vědomosti v oboru kolorimetrie a aplikované koloristiky (tzv. "color science and technology"). Prostřednictvím laboratorní praktické výuky, souvisejících přednášek (organizovaných jako samostatný předmět) a e-learningového kurzu si studenti záskají praktické dovednosti a zkušenosti se spektrofotometrickým a kolorimetrickým měřením a následným využitím naměřených dat pro objektivní hodnocení vlastností studovaných materiálů a procesů. Studenti tak nabydou kompetence nezbytné pro jejich další studium i přímé uplatnění v chemické praxi.

Osnova

Osnova předmětu je daná úlohami, které studenti v praktiku řeší:1. Vliv chemického složení substantivních barviv na jejich odstín.2. Matematický popis barvy.3. Barvová odchylka 4. Lambert-Beerův zákon v kolorimetrické praxi.5. Vliv elektrolytu na stav barviva v roztoku, Měření absorbancí roztoků barviva A při použití různých tlouštěk kyvet L, ověření zákona A/c=f (L).6. Kolorimetrické stanovení koncentrace barviva, posouzení vzájemného ovlivňování barviv v roztoku.7. Hodnocení optických vlastností papíru, měření indexu žlutosti, opacity.8. Chromatografické dělení inkoustů-TLC.9. TLC chromatografické stanovení listových barviv ve špenátu. Fotometrické stanovení chlorofylů. Stanovení b-karotenu v červené paprice.10. Hodnocení barvových odchylek při transferovém tisku.11. Dělení barviv vzestupnou papírovou chromatografií. 12. Spektrofotometrie směsi barviv.

Literatura

Prchal V., Fasurová N., Návody pro praktikum z koloristiky a kolorimetrie. ISBN 978-80-214-3454-7 (CS)Petr Dzik, Pracovní postupy pro praktikum z koloristiky a kolorimetrie, e-learningová opora v prostředí Moodle (CS)

Požadavky

Znalosti z obecné, fyzikální a analytické chemie, Lambert Beerova zákona, oblasti vlnových délek UV/VIS spektroskopie, teorie barevnosti látek, základní znalosti z chemie, základní chemické výpočty.Měřící technika (detekce a měření světla, jednotky). Chemická informatika, zpracování experimentálních dat.povinná korekvizita Koloristika a kolorimetrika

Garant

Ing. Petr Dzik, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Dzik, Ph.D.