Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie (FCH-BCO_MIB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_MIB - Mikrobiologie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je podat informace o složení mikrobiální buňky, taxonomii mikroorganizmů, jjejich vlastnostech, výskytu a průmyslovém využití.

Osnova

1. Úvod do předmětu, definice vědní disciplíny, vlastnosti mikroorganizmů, vývoj mikroorganizmů z pohledu kosmologické hypotézy vzniku vesmíru, taxonomie a mikrobiologické názvosloví.2. Definice biosféry a výskyt mikroorganizmů.3. Způsoby získávání a uchovávání mikroorganizmů.4. Rozdělení mikroorganizmů podle fyziologických vlastností.5. Základní struktura mikrobiální buňky. 6. Bakterie, stavba a struktura bakteriální buňky, fyziologické a morfologické vlastnosti, rozmnožování, chemické složení bakteriální buňky, přehled průmyslově významných bakterií a jejich využití.7. Kvasinky a kvasinkovité mikroorganizmy, fyziologické a morfologické vlastnosti, cytologie, rozmnožování, taxonomické zařazení do tříd Ascomycetes a Basidiomycetes, přehled průmyslově významných kvasinek a jejich využití. 8. Plísně, taxonomické zařazení, fyziologické a morfologické vlastnosti, cytologie, rozmnožování, přehled průmyslově významných plísní a jejich využití.9. Viry a virony, výskyt, morfologie, infekce bakteriální buňky fágem, viry plísní, kvasinek a živočišné viry. 10. Priony.11. Metabolizmus chemoorganotrofních mikroorganizmů, jejich výživa a průmyslové využití. 12.Mikroorganizmy a imunita.

Literatura

Prescott L. M., Harley J. P., Klein D. A.: Microbiology. McGraw-Hill Education, Boston 2005. (CS)Šilhánková L.: Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Academia Praha, Praha 2002. (CS)Doyle M. P., Beuchat L. R., Montville T. J.: Food microbiology, fundamentals and frontiers. American Society of Microbiology Press, Washington 1993. (CS)

Požadavky

Biologie

Garant

doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc.