Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z povrchových úprav materiálů (FCH-BCO_PUM_P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_PUM_P - Praktikum z povrchových úprav materiálů, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout cílenému okruhu posluchačů se zájmem o povrchové úpravy materiálů základní odborné informace o vybraných metodách hodnocení stupně znehodnocování materiál a o vybraných metodách zkušebnictví povrchových úprav. Přitom se vychází z předpokladu, že teoretické znalosti znehodnocování a povrcho-vých úpravmateriálů posluchači získají v rámci přednášek předmětu Povrchové úpra-vy materiálů.Předmět je členěn na 13 základních témat. Z nich první čtyři si stanovují za cíl sezná-mit posluchače se základními přístupy k hodnocení procesů znehodnocování materiá-lů vlivem prostředí. Z hlediska omezeného rozsahu předmětu jsou témata zaměřena především na kovy a plasty. Osm následujících témat se zaměřuje na osvojení základních metod zhotovování a zkoušení povrchových úprav, především z hlediska jejich základních znaků jakosti.Okruhy problémů jsou doplněny posledním tématem - návštěvou odborného pra-coviště, s cílem poskytnout posluchačům komplexnější pohled na realitu povrchového inženýrství v průmyslové praxi.

Osnova

Podrobná osnova kurzu je uvedena na:https://www.vutbr.cz/elearning/course/view.php?id=1219791. Stanovení korozního průniku oceli z metalografického výbrusu2. Odvození korozní rychlosti zinku pomocí Tafelových přímek 3. Klasifikace korozní agresivity brněnské atmosféry. 4. Odhad parametrů rozpustnosti polymerů v organickém rozpouštědle.5. Povrchová úprava atmosférické rzi6. Zhotovování zkušebních nátěrů7. Stanovení tloušťky, přilnavosti a barevného odstínu zkušebních nátěrů8. Zhotovování zinkového povlaku9. Stanovení tloušťky a životnosti zinkového povlaku 10. Odstraňování graffiti11. Inhibice rozpouštění oceli při moření.12. Impregnace nasáklivých materiálů13. Exkurze na pracoviště povrchových úprav

Literatura

TULKA, Jaromír. Povrchové úpravy materiálů. Vyd. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2005, 135 s. ISBN 80-214-3062-1 (CS)Kolektiv autorů: Lexikon nátěrových hmot a pomocných příprav (CS)

Požadavky

Student musí být seznámen se základními typy kovových i nekovových materiálů, vztahy mezi jejich strukturou a fyzikálně chemickými vlastnostmi a základními typy povrchových úprav. Znalost současné legislativy povrchového inženýrství a metod matematické statistiky je výhodou. povinná korekvizita Povrchové úpravy materiálů

Garant

Ing. Petr Dzik, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Dzik, Ph.D.Ing. Jaromír Tulka, CSc.