Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy uchovávání potravin (FCH-BCO_PUP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_PUP - Principy uchovávání potravin, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu „Principy uchovávání potravin“ je obeznámit studenty s teorií a aplikačních postupech jednotlivých procesů ochrany surovin a potravin před mikrobiálními, chemickými a fyzikálními vlivy, což je základní předpoklad pro průmyslovou produkci zdravotně nezávadných, nutričně a organolepticky plně hodnotných potravin

Osnova

1. Teoretické a technologické možnosti ochrany proti nežádoucím změnám potravin. Fyzikální, chemické, biologické a mikrobiologické principy. 2. Dýchaní plodů intramolekulární dýchaní3. Mikrobiální činitele rozkladu potravin a ochrana proti nim.4. Vylučování mikroorganismů z prostředí. 5. Faktory ovlivňující průběh termosterilace6. Termosterilace, sterilace přívodem tepla, odporovým ohřevem, vysokofrekvenčním ohřevem. 7. Konzervace ionizujícím zářením. 8. Sterilace použitím vysokého tlaku, tlakových pulzů, ultrazvuku.9. Konzervace kyslíkem, ionizovaným stříbrem, peroxidem vodíku a diethylesterem kyseliny pyrouhličité .10. Konzervace sušením, evaporační zahušťování a vymrazování vody. 11. Konzervace osmózou a ultrafiltrací.12. Konzervace sníženou teplotou, odnímáním kyslíku a úprava složení atmosféry.13. Konzervace chemickými látkami, uzením, antibiotiky a fytoncidy. 14. Konzervace produkty metabolických pochodů, aplikace bariérové technologie

Literatura

M. Shafiur Rahman: Handbook of Food Preservation, Marcel Dekker, 1999 (CS)Davidson, P. M., Branen, A. L., Antimicrobials in Foods Marcel Dekker, Inc.: New York, 1993 (CS)Hui, Y. H.: Handbook of Food Science, Technology and Engineering. Dekker/CRC Press, New York, USA, 2005. (CS)Kadlec, P.; Melzoch, K.; Voldřich, M.: Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. KEY Publishing s.r.o., Ostrava-Přívoz, 2012, 588 s. ISBN 978-80-7418-145-0. (CS)Kadlec, P.; Melzoch, K.; Voldřich, M.: Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing s.r.o., Ostrava-Přívoz, 2013, 495 s. ISBN 978-80-7418-163-4. (CS)

Požadavky

Chemické inženýrství, fyzikální chemie, chemie potravin, analýza potravin, biochemie, mikrobiologie, základy potravinárskych technologií

Garant

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.