Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sklo, keramika, pojiva (FCH-BCO_SKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_SKP - Sklo, keramika, pojiva, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je odborný vstup do jednotlivých oblastí silikátové technologie ve vztahu k vlastnostem suroviny a požadovaným parametrům produktů

Osnova

1. Silikátové suroviny, základní stavební prvky silikátových materiálů. Význam silikátových surovin pro výrobu keramiky, skla a maltoviny.2. Definice a dělení keramických materiálů. Struktura a vlastnosti keramiky, vazby v keramických materiálech.3. Technologický výrobní postup tradičních keramických materiálů na bázi jílových surovin4. Žáruvzdorné materiály, definice, druh, charakteristiky, vlastnosti a aplikace5. Progresivní keramika, oxidová keramika, neoxidová keramika, keramické materiály pro lékařské využití, supravodivá keramika, pokroky v přípravě keramiky6. Definice, charakteristiky, vlastnosti a použití skla. Hlavní skupiny skleněných výrobků. Druhy skla dle chemického složení.7. Tavení, charakteristiky taveniny, vlastnosti. Sklářské pece, typy, konstrukce, regenerátor a rekuperátor. 8. Výroby skla a životní prostředí9. Anorganická pojivá, definice, dělení, charakteristiky a vlastnosti. Vzdušná pojiva: sádrové maltoviny, vápno. Latentně hydraulické látky: vysokopecní granulovaná struska, popílky apod. Pucolány: elektrárenské popílky, kalcinované břidlice a metakaolín.10. Hydraulická pojiva: hydraulické vápno, cementy, typy, vlastnosti a aplikace11. Technologický výrobní postup cementu: příprava surovinové směsi, výpal slinku, chemické a mineralogické složení portlandského slinku, regulátor tuhnutí, pecní zařízení pro výrobu cementu.12. Hydratace cementu, tuhnutí a tvrdnutí, vlastnosti, normy. Malty a betony.

Literatura

Hanykýř V., Kutzendörfer J.: Technologie keramiky, VEGA,Praha 2000 (CS)Doyle P.J. : Glass-making Today, , Portcullis Press; Revised edition (January 1979) (CS)Hlaváč J., Základy technologie silikátů, SNTL Praha 1981 (CS)Kingery W.D. et all: Introduction to Ceramics,1976 John Wileys and Sons (CS)

Požadavky

Základní znalosti s anorganické, a fyzikální chemie a silikátové technologie

Garant

prof. Dr. Ing. Martin Palou

Vyučující

prof. Dr. Ing. Martin Palou