Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z vláken a sorbentů (FCH-BCO_TAS_P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_TAS_P - Praktikum z vláken a sorbentů, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kurzu je, aby si posluchači prakticky ověřili některé základní operace textilního zušlechťování a experimentální techniky stanovení fundamentálních sorpčních charakteristik.

Osnova

Úvodní informace k předmětu.Zásady bezpečné práce v laboratoři.Praktické laboratorní úlohy: 1. Charakterizace textilních vláken (kvalitativní chemické zkoušky, zkoušky při hoření)2. Tisk pigmenty (vliv substrátu)3. Tisk reaktivními barvivy (vliv substrátu)4. Tisk reaktivními barvivy (vliv alkálie, vliv teploty a času fixace) 5. Barvení bavlny přírodními barvivy6. Stupeň bělosti, hodnocení mačkavosti textilií7. Finální úpravy textilií (neplstivá úprava vlny, nehořlavá úprava bavlny, nepromokavá úprava, metody hodnocení)8. Sorpční kinetika a rovnováha (srovnání sorpčních schopností anorganického a organického sorbentu)Zápočtový test.

Literatura

Prchal, V., Hodul, P.: Chemická technologie textilu I (CS)

Požadavky

Barevné vidění, základní znalosti z oblasti principu a hodnocení barevnosti (kolorimetrie), znalosti míchání barev a základní chemické výpočty.povinná korekvizita Moderní vláknové materiály a sorbenty

Garant

Ing. Petr Sedláček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Sedláček, Ph.D.