Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy výživy (FCH-BCO_ZAV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_ZAV - Základy výživy, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cilem kursu je seznamit posluchače se základy fyziologie výživy, se základními složkami výživy a jejich úlohou v organismu a metabolismem.Studenti budou seznámeni s různými způsoby výživy (vegetariáni, nemocní,sportovci, děti,...), výživovými doplňky, funkčními potravinami. Kurs rozšiřuje a aplikuje základní poznatky získané v biochemii na vybrané fyziologické aspekty výživy (specializace, regulace).

Osnova

1.Základní pojmy z vědy o výživě. Stručná anatomie a fyziologie orgánů trávicího traktu. Přehled fyziologie trávení a vstřebávání živin.2.Žlázy spjaté s trávící soustavou (játra, pankreas). Detoxikační mechanismy. Vylučování látek z těla (ledviny).3.Esenciální faktory výživy - metabolismus bílkovin.4.Metabolismus sacharidů.5. Metabolismus lipidů. Vzájemné vztahy v intermediálním metabolismu.6. Voda, minerální látky, stopové prvky.7. Vitaminy.8. Látková a energetická bilance.9. Řízení a regulace přijmu potravy, adaptace.10. Potravinové skupiny, výživové dávky, výživa specifických skupin populace.Dietoterapie.11. Vybrané hygienické aspekty výživy. Alergie z potravin. Potravinové doplňky.12. Alternativní způsoby výživy, nové zdroje poravin.

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Studenti by měli mít základní vědomosti o struktuře makromolekul (proteinů, lipidů,sacharidů), eventuelně základní vědomosti z fyziologie člověka.

Garant

Mgr. Dana Vránová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dana Vránová, Ph.D.