Předmět Základy výživy (FCH-BCO_ZAV)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_ZAV - Základy výživy, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cilem kursu je seznamit posluchače se základy fyziologie výživy, se základními složkami výživy a jejich úlohou v organismu a metabolismem.Studenti budou seznámeni s různými způsoby výživy (vegetariáni, nemocní,sportovci, děti,...), výživovými doplňky, funkčními potravinami. Kurs rozšiřuje a aplikuje základní poznatky získané v biochemii na vybrané fyziologické aspekty výživy (specializace, regulace).
Osnova
1.Základní pojmy z vědy o výživě. Stručná anatomie a fyziologie orgánů trávicího traktu. Přehled fyziologie trávení a vstřebávání živin.2.Žlázy spjaté s trávící soustavou (játra, pankreas). Detoxikační mechanismy. Vylučování látek z těla (ledviny).3.Esenciální faktory výživy - metabolismus bílkovin.4.Metabolismus sacharidů.5. Metabolismus lipidů. Vzájemné vztahy v intermediálním metabolismu.6. Voda, minerální látky, stopové prvky.7. Vitaminy.8. Látková a energetická bilance.9. Řízení a regulace přijmu potravy, adaptace.10. Potravinové skupiny, výživové dávky, výživa specifických skupin populace.Dietoterapie.11. Vybrané hygienické aspekty výživy. Alergie z potravin. Potravinové doplňky.12. Alternativní způsoby výživy, nové zdroje poravin.
Literatura
Není specifikováno.
Požadavky
Studenti by měli mít základní vědomosti o struktuře makromolekul (proteinů, lipidů,sacharidů), eventuelně základní vědomosti z fyziologie člověka.
Garant
Mgr. Dana Vránová, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Dana Vránová, Ph.D.