Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy moderních biotechnologií (FCH-BCO_ZM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_ZM - Základy moderních biotechnologií, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Výběr biologického systému pro produkci nukleových kyselin, proteinů a pro genové maniiplace. Kultivace, izolace a separace cílových molekul. Základní metody používané v rámci technologie rekombinantní DNA: izolace a charakterizace DNA, restrikční endonukleasy a další enzymy, klonování DNA pomocí polymerázové řetězové reakce, mapování genomu, metody transformace a přehled transformačních vektorů, identifikace rekombinantní DNA, exprese genů v mikrobiálních (bakterie, kvasinky) a v živočišných buňkách – markery, identifikace a purifikace exprimovaných proteinů (PAGE-SDS, western blot, imunodetekce).

Osnova

Osnova výuky je uvedena dle týdenního členění:1. týden Základní pojmy molekulární genetiky; struktura a funkce informačních makromolekul 2. týden Přehled metod izolace a analýzy biomolekul3. týden Transformační vektory, restrikční endonukleázy a další enzymy používané k analýze a úpravám nukleových kyselin.4. týden Hybridizace nukleových kyselin.5. týden Metody transformace, kritéria selekce rekombinantních buněk. 6. týden Klonování DNA, polymerázová řetězová reakce, využití PCR v klinické a potravinářské diagnostice7. týden Molekulární analýza genomu - sekvenování. Genové knihovny.8. týden Mutageneze - náhodná, místně cílená.9. týden Produkce, izolace a analýza rekombinantních proteinů10. týden Příprava transgenních organismů, optimalizace exprese transgenů.11. týden Geneticky modifikované mikroorganismy a jejich využití. 12. týden Transformace vyšších organismů - rostlin a živočichů.13. týden Rekapitulace, aktuality, diskuse

Literatura

Alberts a kol.: Základy buněčné biologie. Espero Publishing, 2001. (CS)Rosypal S.: Úvod do molekulární biologie I-IV. Brno, 2002. (CS)Hartl D.L:, Jones E.W.: Genetics: Analysis of Genes and Genomes. Jones and Bartlett Publishers 2001 (CS)e-learning FCH (CS)

Požadavky

Biologie, Biochemie I, Molekulární biologie.

Garant

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.