Předmět Základy potravinářských technologií (FCH-BCO_ZPT)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_ZPT - Základy potravinářských technologií, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu „Základy potravinářských technologií“ je obeznámit studenty se základními technologickými postupy výroby takových produktů, jako jsou sacharóza, škrob a jejich deriváty, cukrovinky a čokoláda, mouka, chléb, pekařské produkty, rostlinné a živočišní tuky, maso a drůbež, mléko, máslo a sýry, vejce a vaječní produkty, zpracované ovoce a zelenina a správna výrobní praxe.
Osnova
1. týden - Základní pojmy, obsah předmětu, osobitosti potravinářského průmyslu, správní výrobní praxe2. týden - Balení potravin3. týden - Výroba cukru. Výroba nečokoládových cukrovinek.4. týden - Zpracování kakaových a kávových bobů, výroba čokolády, čokoládového másla a čokoládových cukrovinek5. týden - Škrobárenství, výroba škrobu z kukuřice, obilí, mouky, brambor a jiných surovin, modifikované škroby6. týden - Zpracování obilnin a zrnin, mlynářství7. týden - Pekárenství8. týden - Zpracování ovoce a zeleniny9. týden - Technologie masa, masných výrobků a drůbeže 10. týden - Technologie vajec a vaječních produktů11. týden - Technologie mléka, výroba mléčných produktů 12. týden - Technologie rostlinných a živočišních olejů a tuků13. týden - Výroba přídatních látek do potravin
Literatura
Hui, Y. H.: Encyclopedia of Food Science and Technology. John Wiley & Sons, Inc., New York, 1992. (CS)Caballero, B., Trugo, L.C., Finglas, P.M.: Encyclopedia of Food Science and Nutrition. Academic Press, London, 2003. (CS)Kadlec, P.; Melzoch, K.; Voldřich, M.: Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. KEY Publishing s.r.o., Ostrava-Přívoz, 2012, 588 s. ISBN 978-80-7418-145-0. (CS)Kadlec, P.; Melzoch, K.; Voldřich, M.: Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing s.r.o., Ostrava-Přívoz, 2013, 495 s. ISBN 978-80-7418-163-4. (CS)
Požadavky
Chemické inženýrství, fyzikální chemie, chemie potravin, analýza potravin, biochemie, mikrobiologie
Garant
Ing. Eva Vítová, Ph.D.
Vyučující
Ing. Eva Vítová, Ph.D.