Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy potravinářských technologií (FCH-BCO_ZPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCO_ZPT - Základy potravinářských technologií, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu „Základy potravinářských technologií“ je obeznámit studenty se základními technologickými postupy výroby takových produktů, jako jsou sacharóza, škrob a jejich deriváty, cukrovinky a čokoláda, mouka, chléb, pekařské produkty, rostlinné a živočišní tuky, maso a drůbež, mléko, máslo a sýry, vejce a vaječní produkty, zpracované ovoce a zelenina a správna výrobní praxe.

Osnova

1. týden - Základní pojmy, obsah předmětu, osobitosti potravinářského průmyslu, správní výrobní praxe2. týden - Balení potravin3. týden - Výroba cukru. Výroba nečokoládových cukrovinek.4. týden - Zpracování kakaových a kávových bobů, výroba čokolády, čokoládového másla a čokoládových cukrovinek5. týden - Škrobárenství, výroba škrobu z kukuřice, obilí, mouky, brambor a jiných surovin, modifikované škroby6. týden - Zpracování obilnin a zrnin, mlynářství7. týden - Pekárenství8. týden - Zpracování ovoce a zeleniny9. týden - Technologie masa, masných výrobků a drůbeže 10. týden - Technologie vajec a vaječních produktů11. týden - Technologie mléka, výroba mléčných produktů 12. týden - Technologie rostlinných a živočišních olejů a tuků13. týden - Výroba přídatních látek do potravin

Literatura

Hui, Y. H.: Encyclopedia of Food Science and Technology. John Wiley & Sons, Inc., New York, 1992. (CS)Caballero, B., Trugo, L.C., Finglas, P.M.: Encyclopedia of Food Science and Nutrition. Academic Press, London, 2003. (CS)Kadlec, P.; Melzoch, K.; Voldřich, M.: Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. KEY Publishing s.r.o., Ostrava-Přívoz, 2012, 588 s. ISBN 978-80-7418-145-0. (CS)Kadlec, P.; Melzoch, K.; Voldřich, M.: Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing s.r.o., Ostrava-Přívoz, 2013, 495 s. ISBN 978-80-7418-163-4. (CS)

Požadavky

Chemické inženýrství, fyzikální chemie, chemie potravin, analýza potravin, biochemie, mikrobiologie

Garant

Ing. Eva Vítová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eva Vítová, Ph.D.