Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z anorganické chemie II (FCH-BCT_ACH2_P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCT_ACH2_P - Praktikum z anorganické chemie II, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Smyslem kurzu je praktické poznávání chemických látek na základě experimentů a porovnání těchto poznatků s teoretickými principy. Úkolem praktika je seznámit studenty se základními preparačními metodami a chemickými vlastnostmi látek, umožnit posluchači prověřit svou teoretickou připravenost, osvojit si dostatečný počet chemických znalostí a vštípit si je trvale do paměti. Naučit se písemně vypracovat zprávu o provedené práci a její zhodnocení.

Osnova

V rámci základního souboru dvanácti cvičení studenti absolvují přípravu sloučenin kobaltu, železa, mědi, chromu, boru, síry a chloru. Mezi úlohy patří příprava chloridu amonného, příprava hexahydrátu chloridu kobaltnatého, příprava komplexních sloučenin kobaltu typu [Co(NH3)5L]Clx, příprava heptahydrátu síranu železnatého, příprava oxidu železitého a železa aluminotermicky, příprava mědi cementací, příprava pyroforického olova, příprava dichromanu amonného, příprava oxidu chromitého a chromanu draselného, příprava chlorečnanu draselného a příprava kyseliny trihydrogenborité, oxidu boritého i příprava trimethylesteru kyseliny borité. Při přípravě uvedených sloučenin jsou v plné šíři využívány techniky osvojené v předchozím laboratorním cvičení, např. filtrace (za normálního tlaku, za horka, za sníženého tlaku), krystalizace (změnou rozpouštědla, snížením teploty, zahuštěním), rekrystalizace, dekantace, destilace, reflux apod. Dále je prováděna volumetrická kontrola čistoty vybraných izolovaných sloučenin (chloridu amonného a chromanu draselného), orientační zjišťování čistoty připravených preparátů kvalitativními zkouškami vybraných iontů (např. sírany, chloridy, chromité a olovnaté ionty). Stanovení vybraných fyzikálních vlastností u některých izolovaných sloučenin (teploty varu, indexu lomu). Teoreticky navazuje na přednášku a cvičení.

Literatura

I. Pilátová, B. Kábelová, L. Richtera: Praktikum z anorganické chemie II, FCH VUT v Brně 2006 (CS)V. Frank, J. Sponar: Cvičení z laboratorní techniky a anorganické chemie II. - řešené příklady, FCH VUT, Brno 2004 (CS)A. Růžička, Z. Žák, A. Mareček: Laboratorní technika a cvičení z anorganické chemie, MU, Brno 1998 (CS)J. Klikorka, J. Klazar, J. Votinský, J. Horák: Úvod do preparativní chemie, SNTL/ALFA, Praha 1972 (CS)P. Beneš, J. Macháčková: 200 chemických pokusů, Mladá fronta, Praha 1977 (CS)J. Klikorka, B. Hájek, J. Votinský: Obecná a anorganická chemie, SNTL/ALFA, Praha 1985 (CS)N. N. Greenwood, A. Earnshaw: Chemie prvků, Informatorium, Praha 1993 (CS)J. Vacík a kol.: Přehled středoškolské chemie, SPN Praha, 1995 (CS)Studis - eLearning: Kurz Chem-Learning KA3/10 (CS)

Požadavky

Zvládnutí nejzákladnějších pracovních metodik pro práci v laboratoři. Návaznost: nutné úspěšné absolvování předmětu Praktikum z anorganické chemie I a zkouška z Obecné a anorganické chemie I.

Garant

Ing. Lukáš Kalina, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miroslava HajdúchováIng. Lukáš Kalina, Ph.D.Ing. Radoslav NovotnýIng. Tomáš Opravil, Ph.D.RNDr. Ivana Pilátová, CSc.Ing. Tomáš Solnýdoc. Ing. František Šoukal, Ph.D.