Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemická informatika I (FCH-BCT_CHI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCT_CHI1 - Chemická informatika I, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět si klade za cíl poskytnout studentům pokročilé vědomosti a dovednosti v oboru chemické informatiky, nezbytné pro další studium chemických disciplín. Prostřednictvím přednášek, cvičení na počítačové učebně a elearningového kurzu si studenti osvojí důležité informace z oboru, terminologii a metodiku práce s informačními technologiemi a informačními zdroji a nabydou tak kompetence nezbytné pro jejich další studium i uplatnění v chemické praxi.

Osnova

Podrobná osnova předmětu je uvedena na https://www.vutbr.cz/elearning/course/view.php?id=121773 Blok I. Pokročilé metody práce s textovým procesorem1.) Základy práce s IT na FCH2.) Pokročilé metody práce s textovým procesorem (3.) Pokročilé metody práce s dokumenty4.) Typografická pravidlaBlok II. Pokročilé metody práce s tabulkovým procesorem5.) Základní techniky práce s tabulkovým procesorem6) Technické výpočty7.) Pokročilé techniky práce s tabulkovým procesorem, grafické znázornění dat8.) Import dat, práce s grafy, lineární regreseBlok III. Základy zpracování experimentálních dat9.) Základní statistické metody pro zpracování experimentálních dat10.) Jednorozměrná data - popisná statistika, třídy, četnosti, charakteristiky11.) Vícerozměrná data - analýza závislosti, míry závislosti12.) Určení a výpočet nejistoty měření a zpracování experimentálních datBlok IV. – Elearningový kurz Práce s informačními zdroji Součástí předmětu je plnohodnotný tutorovaný e-learningový kurz seznamující posluchače s možnostmi využití informačních zdrojů (zejména odborných databází) v chemické praxi a s metodami práce s těmito informačními prameny.

Literatura

Barilla J., Simr P., Excel pro techniky a inženýry, Computer Press, Brno, 2008 (CS)Martin DOMES a kolektiv. OpenOffice.org 2.0 Uživatelská příručka. Brno: Computer Press, 2006. ISBN 80-251-0147-9. (CS)Josef PECINOVSKÝ. Excel v příkladech – řešené úlohy. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0030-1. (CS)Joseph E. BILLO. Excel for Chemists – A Comprehensive Guide. New York: Wiley-VCH, 1997. ISBN 0-471-18896-4. (CS)Jaroslav ŠILHÁNEK. Chemická informatika. Praha: Vydavatelství VŠCHT Praha, 2002. ISBN 80-7080-465-3. (CS)Jiří PAVLÍK a kolektiv. Aplikovaná statistika. Praha: Vydavatelství VŠCHT Praha, 2005. ISBN 80-7080-569-2. (CS)

Požadavky

základní dovednosti a zkušenosti v práci s výpočetní technikou a práci se soubory

Garant

prof. Ing. Martin Weiter, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Martin Weiter, Ph.D.Ing. Marcela LaštůvkováMgr. Věra Mazánková, Ph.D.Ing. Jakub MondekIng. Jiří SmilekIng. Lucie Töröková