Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemická informatika II (FCH-BCT_CHI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCT_CHI2 - Chemická informatika II, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je nabytí znalostí potřebných ke tvorbě výstupů ze získaných informací a dat z chemické praxe do podoby dokumentu nebo prezentace, základů vyhledávání chemických informací, literatury a strategie tvorby literární rešerše.

Osnova

1. Grafické možnosti PCrastorová a vektorová grafika, grafické možnosti kreslicích programů a jejich použití (desktop publishing), vkládání grafických objektů do jiných dokumentů, chemické grafické nástroje a databáze, program Chemsketch 2. Práce s dlouhými dokumenty v editoru MS Wordkoncepce práce s dlouhými dokumenty (seminární, bakalářské a diplomové práce), použití polí v dokumentu, vkládání objektů (obrázky, rovnice) do dokumentu, a jejich popis (číslování, legenda), křížové odkazy, záložky, automatický obsah, 3. Práce s grafy v tabulkovém procesoru MS Exceltypy grafů, prvky grafů, XY bodový graf, postup a zásady vytváření grafů4. Zpracování dat v v tabulkovém procesoru MS Excelimport a export souborů, základní statistické funkce, regresní analýza, lineární regrese5. Databázefilozofie práce s databází, vytvoření seznamu, definice textových a číselných polí, výběr položek a jejich zpracování, ukládaní dat, chemické databáze6. Práce se seznamy a databázemivytváření a řazení seznamu, použití formulářů pro úpravu dat seznamů, propojení a import dat mezi databází a tabulkovým procesorem, vytvoření a použití dotazů na databáze v síti www7. Služby informační sítěmožnosti práce v síti - sdílení informací, bezpečnost, vyhledávání informací z oblasti chemie a jejich zpracování8. Areálová knihovnanávštěva Areálové knihovny, seznámení s řádem knihovny, třídění knihovního fondu, práce s knihovním katalogem, informační zdroje - databáze, virtuální knihovna, eBooks9. Zdroje chemické literaturyzdroje a organizace tištěných chemických informací, vyhledávací systém informací časopisů a knih, chemické látky a jejich charakterizace 10. Terciární a sekundární chemická literatura, elektronické databázesekundární chemická literatura, kompendia, patentová literatura, terciární a sekundární chemické informační zdroje v elektronických databázích11. Primární chemická literatura, rešeršeprimární literatura chemie, chemická rešerše a její specifikace, plán a strategie rešeršní činnosti, metodika práce12. Možnosti elektronické prezentaceobecné zásady prezentace, formy a možnosti elektronické prezentace, tvorba elektronické prezentace, prezentace v programu MS PowerPoint

Literatura

Boot E., Leonhard W., Microsoft Office 2000 - SBE; Softpress, 2002, 1102 stran, ISBN: 80-86497-03-8 (CS)Šilhánek J.: Úvod do chemické informatiky; skriptum VŠCHT, Praha, 1994. (CS)Mindl J.: Chemická literatura a dokumentace, skriptum; Univerzita Pardubice, 1994 (CS)ACCESS tvorba aplikací; Ivo Fikáček, David Rozehnal; GRADA 1999 (CS)Lacko L.: Web a databáze; Computer Press, Praha 2001 (CS)ŽÁRA, Jiří, Bedřich BENEŠ a Petr FELKEL. Moderní počítačová grafika. Praha: Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-049-9. (CS). DENTON. Analysis of First‐Order Kinetics Using Microsoft Excel Solver. Journal of Chemical Education, 2000, 77, 11, pp. 1524–1525. ISSN 0021‐9584. (CS)

Požadavky

Absolvování předmětu Chemická informatika I. Základní znalosti práce s operačním systémem MS Windows, Internetem, počítačové typografie, přípravy a zpracování dokumentu, grafických a číselných dat.

Garant

prof. Ing. Martin Weiter, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Martin Weiter, Ph.D.