Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika II (FCH-BCT_MAT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCT_MAT2 - Matematika II, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vytvořit teoretický základ pro studium fyziky, zejména zvládnutí základních typů diferenciálních rovnic, základů teorie polí, Hamiltonova operátoru a integrálních vět.

Osnova

1. Komplexní čísla - algebraický, goniometrický a exponenciální tvar, binomické rovnice. Základní pojmy z teorie obyčejných diferenciálních rovnic. Příkazy MATLABu pro práci s komplexními čísly.2. Diferenciální rovnice 1. řádu, věta o existenci a jednoznačnosti řešení, výpočet nejjednodušších typů - separovatelná a homogenní diferenciální rovnice3. Lineární diferenciální rovnice 1. řádu. Diferenciální rovnice řádu n s konstantními koeficienty - metoda neurčitých koeficientů.4. Diferenciální rovnice řádu n s konstantními koeficienty - metoda variace konstant. Možnosti MATLABu pro práci s diferenciálními rovnicemi 5. Úvod do diferenciálního počtu fumkcí více proměnných - definiční obor, graf, vrstevnice, limita, spojitost, parciální a směrové derivace. Příkazy MATLABu pro kreslení grafů funkcí dvou prměnných a ploch.6. Totální diferenciál, rovnice tečné nadroviny ke grafu funkce, lLokální a globální extrémy funkcí dvou proměnných.7.Taylorův polynom a jeho význam. Funkce dané implicitně, geometrická interpretace.8. Derivace funkce dané implicitně, lokální a globální extrémy funkcí dvou proměnných daných implicitně. 9. Dvojný integrál - definice a výpočet pomocí Fubiniho věty. Aplikace. Využití MATLABu pro výpočet dvojných integrálů.10. Věta o transformaci dvojného integrálu. Zadání křivky a plochy, základní příklady křivek a ploch, využití příkazů MATLABu pro vykreslení křivek a ploch.11. Trojný integrál - výpočet podle Fubiniho věty, aplikace, transformace trojných integrálů. 12. Křivkový integrál 1. druhu, aplikace, orientace křivky, křivkový integrál 2. druhu, aplikace.13. Informativně základní pojmy z teorie polí, nezávislost křivkového integrálu 2. druhu na integrační cestě a jeho výpočet pomocí potenciálu a volby vhodné integrační cesty.

Literatura

Škrášek J., Tichý Z: Základy aplikované matematiky III. SNTL Praha. (CS)Škrášek J., Tichý Z.: Matematika 1,2. SNTL Praha. (CS)Polcerová, M.: Matematika pro chemiky, skripta. FCH VUT v Brně, Brno. (CS)Veselý P.: Matematika pro bakaláře. VŠCHT Praha. (CS)http://www.vutbr.cz/elearning (CS)http://www.vutbr.cz/elearning, J. Tomáš, Integrální počet funkcí více proměnných (CS)Rektorys K.: Přehled užité matematiky I, II. Prometheus Praha. (CS)Polcerová M., Polcer J.: Sbírka příkladů z matematiky II. FCH VUT v Brně, Brno. (CS)Klíč A., Kubíček M.: Matematika III - Diferenciální rovnice. VŠCHT Praha. (CS)Eliáš J., Horváth J., Kajan J., Šulka R.: Zbierka úloh z vyššej matematiky. ALFA Bratislava. (CS)Ivan, J.: Matematika 2. Alfa Bratislava. (CS)Kosmák, L., Potůček, R., Metrické prostory, Academia 2004, ISBN 80-200-1202-8 (CS)Bubeník F.: Mathematics for Engineers. ČVUT Praha. (CS)Feymann R. P., Leighton R. B., Sands M.: Feynamnnove prednášky z fyziky, 3. díl. Alfa Bratislava (Addison-Wesley Publ. Comp.). (CS)Smith, R., Minton, R.B.: Calculus - Early Trancscendental Functions. MacGraw Hill, New York. (CS)Mortimer, R.: Mathematics for Physical Chemistry. Academic Press, Memphis. (CS)Jordan, D. W., Smith, P., Mathematical Techniques. Oxford. (CS)

Požadavky

Diferenciální a integrální počet funkcí jedné proměnné, základní pojmy lineární algebry a analytické geometrie.Získání zápočtu je podmíněno zápočtem z Matematiky 1, zkouška je podmíněna úspěšným vykonáním zkoušky z Matematiky 1.

Garant

doc. RNDr. Miroslav Kureš, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Miroslav Kureš, Ph.D.