Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z organické chemie (FCH-BCT_OCH_P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCT_OCH_P - Praktikum z organické chemie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základem předmětu je prohloubení si základních a osvojení rozšiřujících laboratorních metod a technik (např. práce za snížené teploty, vakuová destilace, destilace s vodní parou) při syntéze a analýze organických látek (stanovení teploty tání, indexu lomu). Úlohy jsou voleny tak, aby obsahovaly nejběžnější a nejdůležitější typy chemických reakcí probíraných v hodinách organické chemie.

Osnova

V rámci prvního praktika je provedeno školení o organizaci, seznámení s jednotlivými úlohami a bezpečností v organické laboratoři. V následujících týdnech studenti provedou min. 11 z následujících úloh: 1. 3-Nitroanilin (nitrace a parciální reduce dinitrosloučeniny)2. Ethylbromid a terc-butylchlorid (2) (SN)3. Ethyl-acetát (esterifikace)4. 2,4-Dinitrofenylhydrazin a jeho hydrazony (SNAr a příprava hydrazonu)5. Kyselina benzilová (benzoinová kondenzace, oxidace alkoholu a benzilový přesmyk)6. Chlorbenzen (diazotace a Sandmeyerova reakce)7. Anhydrid bicyklo[2.2.1]hept-2-en-5,6-dikarboxylové kyseliny a bicyklo[2.2.1]hept-2-en-5,6-dikarboxylová kyselina (Diels-Alderova reakce)8. Fenacetin (acylace aminu a Wiliamsonova syntéza etheru)9. Ponceau SS (diazotace a kopulace)10. ß -Nitrostyren (10a) a 1,5-difenylpenta-1,4-dien-3-on (10b) (reakce karbonylových sloučenin)11. Benzhydrol (příprava a reakce Grignardových činidel)12. 2-(4-Methylbenzoyl)benzoová kyselina (Friedel-Craftsova acylace)Poslední týden semestru je vyhrazen pro náhrady za zameškané (z důvodu nemoci) nebo neuznané (např. nedostatečné znalosti, výtěžky nebo nedodržení bezpečnostních pravidel) syntézy výše uvedených látek.Podrobné návody a literatura pro jednotlivé úlohy jsou dostupné na https://www.vutbr.cz/elearning/course/view.php?id=121977

Literatura

Pazdera P., Potáček M.: Cvičení z metod organické chemie. MU, Brno 1997. (CS)Sandler S.R., Karo W.: Sourcebook of Advanced Organic Laboratory Preparations. Academic Press, San Diego 1992. (CS)Nováček E., Potáček M., Janků S.: Laboratorní technika ke cvičení z metod organické chemie. MU, Brno 2000. (CS)CambridgeSoft: Organic Syntheses Website (http://www.orgsyn.org/) (CS)Kizlink J., Bednařík, K.: Návody pro laboratorní praktikum z organické chemie. VUT, Brno 2009. (CS)Gilbert J.C., Martin S.F.: Experimental Organic Chemistry. Brooks, Cole 2001. (CS)https://www.vutbr.cz/elearning/course/view.php?id=121977 (CS)

Požadavky

Znalost základních laboratorních postupů a technik (rekrystalizace, destilace, extrakce, atd.).Úspěšné složení zkoušky z předmětu organická chemie I.

Garant

Ing. Karel Bednařík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Karel Bednařík, Ph.D.