Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekologie (FCH-BCT_ZE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-BCT_ZE - Základy ekologie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem studia předmětu je osvojení si základních pojmů a definic z oblasti ekologie, získání základních znalostí o fungování ekosystému a vztazích mezi jeho základními složkami (producenti, konzumenti, destruenti - neživé prostředí) a o vlivu člověka na tento ekosystém. Osvojení si terminologie z oblasti ekologie a znalost fungování ekosystému a provázanosti vztahů mezi jeho jednotlivými složkami umožní studentům lépe pochopit příčinné souvislousti v dalších navazujících předmětech jako je zejména chemie životního prostředí.

Osnova

1. Základní termíny, ekosystém, výskyt organismů v ekosystému.2. Organismy a prostředí, pojmy (biotop, ekotop, teritorium, stanoviště, nika)3. Typy organismů, ekologická pravidla.4. Ekologické faktory; abiotické, biotické, intenzita faktorů, bioindikátory.5. Biosféra, atmosféra, pedosféra, hydrosféra - vztah k živým organismům.6. Populace, její hlavní atributy, vztahy mezi jedinci dané populace.7. Biocenóza, synekologie.8. Vztahy mezi populacemi.9. Ekosystém, fungování ekosystému, stádia vývoje ekosystému, klimax, sukcese.10. Koloběh látek v ekosystému11. Biogeografie, člověk a biosféra.

Literatura

Laštůvka Z. & Krejčová P. 2000: Ekologie. Konvoj: Brno, 185 str. (CS)Pelikán, J. Přehled obecné ekologie, VFU Brno, 1993. (CS)Palatý, J., Paleček, J.: Základy ekologie. VŠCHT Praha, 1992 (CS)Begon,M.- Harper,J.- Townsend,C: Ekologie, jedinci, populace a společenstva, Olomouc: Universita J.Palackého, 1986 - 949 s. (CS)LOSOS, B. a kol Ekologie živočichů. Praha, 1985 (CS)

Požadavky

Základní znalosti biologie rostlin a živočichů.

Garant

MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D.

Vyučující

MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D.