Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza potravin (FCH-DCO_ANP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-DCO_ANP - Analýza potravin, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámení se a utřídění dosavadních znalostí z oborů teoretické analytické chemie, biologie, anorganické/organické chemie a biochemie se zaměřením na kontrolní praxi potravinářského průmyslu a inspekci potravin. Jde jednak o metody na stanovení přírodních součástí potravin a to základních živin (sacharidy, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), dále minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, třísloviny a jiné). Dále jde o metody stanovení cizorodých látek znečišťujících potraviny (kontaminantů), přidávaných do potravin (aditiv) a endogenních cizorodých látek. Poslední část zahrnuje senzorické metody hodnocení potravin založené na posuzování jejich organoleptických vlastností smyslovými organy.

Osnova

1. Úvod a obecná problematika analýzy potravin, 2. Vzorkování v analýze potravin,3. Voda, 4. Elementární analýza, 5. Aminokyseliny a bílkoviny,6. Lipidy, 7. Sacharidy, 8. Vitaminy, 9. Aromatické látky a barviva, 10. Aditiva, 11. Cizorodé látky, 12. Analýza pomocí lidských smyslů

Literatura

KUBÁŇ, V. a KUBÁŇ, P.: Analýza potravin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2007, 203 stran ISBN:978-80-7375-036-7PRIBELA, A.: Analyza potravin, STU Bratislava, 1991PICÓ, I.: Food toxicants analysis, Elsevier,The Netherlands,2007, 762pp. ISBN: 978-0-444-52843-8

Požadavky

Není specifikováno.

Garant

doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.