Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza rizik a chemická bezpečnost I (FCH-DCO_ARD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-DCO_ARD - Analýza rizik a chemická bezpečnost I, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení s principy a postupy hodnocení rizik látek pro zdraví a životníprostředí, s legislativou EU a ČR týkající se nebezpečných látek a pří-pravků, seznámení s využíváním zdrojů informací o nebezpečných vlastnos-tech chemických látek, získání informací o zásadách první pomoci a sanace, seznámení se zásadami BOZP. Seznámit s problematikou prevence a likvidace havárií, krizového plánování a řízení, s platnou legislativou, povinnostmi státních orgánů, podnikajících právnických a fyzických osob.Seznámit s řešením možných MU a havárií.

Osnova

Témata konzultací1)Úvod do problematiky, význam identifikace nebezpečí a hodnocení souvisejících rizik.2)Rizikový potenciál v chemickém a v petrochemickém průmyslu.3)Mechanismus a příčiny nehod a havárií s uvolněním nebezpečných látek.4)Metodika zpracování analýzy rizika podle MŽP ČR.5)Legislativa EU a mezinárodní úmluvy týkající se chemických látek.6)Nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a přípravky v ČR. Klasifikace a zkoušení nebezpečných vlastností, registrace, balení a označování. 7)Významné zdroje informací o nebezpečných vlastnostech chemických látek.8)Analýza rizika plynoucího z expozice chemických škodlivin.9)Analýza rizika negativních účinků chemických látek na životní prostředí.10)Mimořádné události a havárie. Typové postupy řešení.11)Úloha státních a veřejnoprávních orgánů a institucí. 12) Legislativa ČR v oblasti prevence a likvidace havárií a MU. 13)Likvidace následků, zvláštnosti živelních pohrom a válečných událostí.

Literatura

ANDREEVA, E.; MAŠEK, I. Ocenka potencialnych istočnikov zagrjaznenija rabočej zony i riskov na rabočich mestach, orientirovannaja na chimičeskije laboratorii. In PROTEK 2007, Sbornik nauchnych trudov N10. Moskva: Janus-K, 2007. s. 392 ( s.)ISBN: 978-5-8037-0393-8. (CS)MAŠEK, I. Výbuch ve spalovně odpadů. Rescue, 1999, roč. 2, č. 1, s. 8-10. ISSN: 1212-0456. (CS)MAŠEK, I., MATOUŠEK, J. Systém prevence a likvidace chemických nehod v nevýrobní sféře a v dopravě. In CHEMORISK-95. 2. Bratislava: Dom techniky ZSVTS Bratislava s.r.o., 1995. s. 197-201. ISBN: 80-233-032. (CS)MAŠEK, I., BOHANES, J., VALÁŠEK, R. Zkušenosti z likvidace požáru obilního sila v Brně. In CHEMORISK 96. Bratislava: ZSVTS Bratislava s.r.o., 1996. s. 135-138. ISBN: 80-233-037. (CS)MARTINCOVÁ, J.; MAŠEK, I. Safety of transport of dangerous substances. In The Book of Abstracts. EMEC 7, VUT FCH Brno: Brno, University of Technology, Faculty of Chemistry, 2006. s. 79 (1 s.). ISBN: 80-214-3320-5. (CS)KALOUSEK, J.: Základy fyzikální chemie hoření, výbuchu a hašení. (CS)FARAZMOND, A.: Handbook of crisis and emergency management. (CS)BENERJEE, S.: Industrial hazards and plant safety. (CS)Červená řada nakladatelství SPBI Ostrava (CS)www.emergency.cz (CS)www.spbi.cz (CS)Legislativa (CS)

Požadavky

Chemie a technologie ochrany životního prostředí I, IITechnologie chemických výrob

Garant

doc. Ing. Josef Čáslavský, CSc.