Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Keramické materiály (FCH-DCO_KM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-DCO_KM - Keramické materiály, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Povinně volitelný kurz s názvem „Keramické materiály“ seznamuje posluchače doktorského studijního programu s technikami přípravy a vlastnostmi klasických i pokročilých keramických materiálů v oblasti konstrukční i funkční keramiky, sklokeramických a kompozitních keramických materiálů. V předmětu jsou dále probírány vztahy mezi strukturou a vlastnostmi keramických materiálů a metodikami používanými pro zjištění vztahu mezi jejich složením, strukturou a vlastnostmi tak, aby si posluchači osvojili postupy, které jim umožní tyto vlastnosti žádoucím směrem ovlivnit anebo řešit případné technologické obtíže pojené s jejich výrobou. V průběhu kurzu každý posluchač zpracuje projekt na zadané téma.

Osnova

Úvod do keramických materiálů a technologie klasické keramiky: definice, dělení, suroviny a jejich úprava, tváření, tepelné zpracování a úprava. Slinování keramických materiálůKonstrukční keramika: dělení, příprava, vlastnosti a použitíFunkční keramika: dělení, příprava, vlastnosti a použitíNeoxidová keramika: dělení, příprava, vlastnosti a použitíKeramické materiály pro žárovzdorné aplikace: dělení, příprava, vlastnosti a použití, žáromonolityPříprava a vlastnosti pokročilých keramických materiálů: příprava keramických materiálů na mokré a suché cestě, vysokotlaké syntézy, atd.Biokeramické materiály.Pokročilé techniky slinování keramických materiálůPříprava monokrystalůRozbory a zkoušky prováděné na keramických materiálech

Literatura

Hlaváč J.: Základy technologie silikátů. SNTL, Praha 1988. (CS)Šesták J., Strnad Z., Tříska A. a kol.: Speciální technologie a materiály. Academia, Praha 1993.Segal J., Chemical Synthesis of Advanced Ceramic Materials. Cambridge University Press, 1991. ISBN: 978-0521424189 Somiya S., Handbook of Advanced Ceramics: Materials, Applications, Processing, and Properties. 2nd ed., Academic Press, 2013. ISBN: 9780123854704Alper AM. Phase Diagrams in Advanced Ceramics. Elsevier, 1995. ISBN: 9780080538723Ptáček P. a kol., Praktikum z preparativních a testovacích metod II. Brno 2012. ISBN: 9788021444355Hench LL., An Introduction to Bioceramics. World Scientific, 1993. ISBN: 9789810214005

Požadavky

Základní znalosti chemické technologie, chemického inženýrství a kurzů:Chemie a technologie silikátových materiálů I a II;Speciální technologie keramiky.

Garant

doc. Ing. Petr Ptáček, Ph.D.