Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kovové materiály (FCH-DCO_KOV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-DCO_KOV - Kovové materiály, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cieľom predmetu je rozšírenie a prehĺbenie poznatkov o vnútornej stavbe kovov a ich zliatin, objemových a povrchových vlastnostiach kovových materiálov a základoch vedeckej práce pri hodnotení vlastností kovových materiálov.

Osnova

o Stavba kovov a ich zliatin, poruchy stavby kovovo Termodynamika kovových sústav (fázové diagramy, nukleácia, kryštalizácia)o Spevňovanie a relaxácia kovovo Základné mechanické charakteristiky kovových materiálov, charakteristika pružnosti, plasticity, pevnosti, húževnatosti. Experimentálne metódy určenia základných mechanických charakteristík.o Fyzikálne vlastnosti kovov so zameraním na tepelná a elektrickú vodivosť a magnetické vlastnosti kovových materiálov, hodnotenie fyzikálnych vlastností kovovo Chemické vlastnosti kovov – korózna odolnosť, elektrochemické vlastnosti kovov, hodnotenie koróznych vlastností kovov

Literatura

P. Kratochvíl, P. Lukáč, B. Sprušil: Úvod do fyziky kovů I, SNTL, Praha 1984. (CS)R.W. Cahn, P. Haasen: Physical Metallurgy (4th Ed), Elsevier 1996 (EN)H. Fredriksson, U. Akerlind: Solidification and Crystallization Processing in Metals and Alloys, Wiley 2012 (EN)

Požadavky

Obecná a anorganická chemie I,II, Fyzikální chemie I,II, Přenosové jevy v materiálovém inženýrství, Kovové materiály

Garant

doc. Ing. Branislav Hadzima, Ph.D.