Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilá molekulární biotechnologie (FCH-DCO_MOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-DCO_MOB - Pokročilá molekulární biotechnologie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem přednášek je seznámit studenty s využitím transgenních organismů při přípravě užitečných produktů, včetně potravin.Pozornost je věnována zejména potravinám rostlinného původu a jejich bezpečnosti.

Osnova

1.Syntéza komerčních produktů pomocí genově modifikovaných mikroorganismů. 2. Manipulace genové exprese u rostlin. 3. Transgenní rostliny odolné vůči biotickému stresu.4. Transgenní rostliny odolné vůči abiotickému stresu. 5. Zvyšování kvality potravin rostlinného původu s využitím transgenních rostlin. 6. Modifikace množství výživných látek (aminokyseliny, lipidy, vitaminy, železo, fosfor). 7. Modifikace chuti a vzhledu (zabarvení, sladkost, množství škrobu). 8. Rostliny jako bioreaktory (produkce protilátek, polymerů). 9. Fytoremediace. 10. Transgenní živočichové a potraviny. 11. Bezpečnost potravin s obsahem genově modifikovaných organismů. 12. Význam genově modifikovaných organismů pro životní prostředí.13. Ekonomické aspekty.

Literatura

Glick B.R., Pasternak J.J., Patten C.L., Molecular Biotechnology, 4th ed., 2010, ASM Press,Washington, DC

Požadavky

Absolvování kursů z Biochemie, Mikrobiologie a Molekulární biotechnologie.

Garant

doc. RNDr. Alena Španová, CSc.