Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní postupy valorizace potravinářských odpadů (FCH-DCO_MPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-DCO_MPV - Moderní postupy valorizace potravinářských odpadů, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem tohoto předmětu je seznámení studentů s jednotlivými technologiemi zpracování, využití, recyklace, zneškodňování a minimalizace vzniku odpadů v zemědělství, potravinářství, lesnictví a dalších přidružených průmyslových odvětvích. Důraz bude kladen na procesy úpravy odpadů a možnosti valorizace odpadních surovin využitím v biotechnologiích a dalších typech aplikací.

Osnova

V rámci předmětů budou diskutovány následující okruhy:1. Přehled odpadů ze zemědělsko-potravinářského komplexu, možnosti jejich využití.2. Odpady z masného průmyslu a průmyslu tuků a jejich možné využití.3. Odpady z mlékárenství a výroby sýrů, možnosti využití syrovátky.4. Odpady z mlýnského, škrobárenského, cukrovarnického, drožďárenského a konzervárenského průmyslu.5. Odpady z lihovarnictví, výroby sladu, piva a vína a jejich možné využití.6. Lignocelulózové odpady a jejich zpracování, termickám chemická a enzymová úprava a využití hydrolyzátů.7. Problematika obalů, recyklace, biodegradabilita, inteligentní obaly.8. Odpadní vody, procesy čištění a využití odpadních kalů.9. Komplexní využití biomasy, koncept biorafinerie.10. Přehled biotechnologických procesů valorizace různých odpadů.11. Legislativa nakládání s odpady, odpadové hospodářství.

Literatura

Kizlink J.: Nakládání s odpady. Fakulta chemická VUT, Brno 2007.Brožek F., Urban R., Zemánek Z.: Recyklace. Moravia Tisk, Vyškov 2003.Dohányos M., Zábranská J., Jeníček P.: Anaerobní technologie v ochraně životního prostředí. VŠCHT Praha, Praha 1996.Kadlec P. a kol.: Technologie potravin I, II, III. VŠCHT Praha, 2002.

Požadavky

Není specifikováno.

Garant

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.