Předmět Potravinářská chemie a biochemie (FCH-DCO_PCHB)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-DCO_PCHB - Potravinářská chemie a biochemie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem povinného předmětu doktorského studijního programu je prohloubit znalosti posluchačů z oblasti potravinářské chemie a biochemie a vytvořit dostatečný teoretický základ k řešení disertační práce.
Osnova
1.Primární a sekundární metabolismus - struktura, produkce a degradace hlavních složek potravy2.Mechanismy enzymové katalýzy, experimentální přístupy studia enzymových molekul3.Komplexní studium biochemických reakcí v potravinách na úrovni genomu, transkriptomu, proteomu a metabolomu - experimentální přístupy.4.Struktura a produkce minortiních složek výživy - sekundární metabolity, vitaminy, barviva, chuťové a vonné látky.5.Přehled a významné charakteristiky rostlinných, živočišných a jiných typů potravin a jejich složek (řasy, mikroorganismy) .6.Studium interakcí biomolekul v potravinách - interakce mezi složkami navzájem a složkami a aditivy v průběhu zpracování potravin rostlinného a živočišného původu.7.Reakce doprovázející skladování potravin za různých podmínek.8.Změny a reakce probíhající v potravinách vlivem fyzikálně-chemických faktorů.9.Možnosti eliminace nežádoucích změn v potravinách, inaktivace nežádoucích látek.
Literatura
Velíšek J.: Chemie potravin I, II, III; OSSIS Tábor, 2002Belitz H.D., Grosch W., Schieberle P.: Food Chemistry, Springer, 2004.Voet D., Voet J.: Biochemie. Academia Publishing 2002.
Požadavky
Není specifikováno.
Garant
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.