Předmět Potravinářské inženýrství (FCH-DCO_PI)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-DCO_PI - Potravinářské inženýrství, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Seznámit studenty fakulty chemické se základními současnými technologickými možnostmi potravinářských výrob.
Osnova
1. Charakterizace zpracovávaných materiálů - partikulární systémy, kapaliny a pasty, základní parametry partikulárních systémů a jejich měření. 2. Granulometrie a morfologie částicových složek partikulárních systémů. 3. Transport a manipulace s partikulárními systémy, kapalinami a pastami. 4. Procesy desintegrace, třídění, separace, homogenizace, segregace,5. Procesy kompaktace, aglomerace, granulace, tabletování, 6. Procesy sušení a tepelná expozice zpracovávaných materiálů.7. Sypné vlastnosti partikulárních systémů, způsoby měření sypného chování, základy návrhů zásobníků. Dávkování partikulárních látek, kapalin a past. 8. Povrchové vlastnosti jemnozrnných partikulárních látek, sorpční vlastnosti, transport vlhkosti a rovnovážná vlhkost partikulárních látek, tvorba suspenzí a disperzí. Povrchová úprava partikulárních látek. 9. Vzorkování partikulárních systémů, kapalin a past.10. Problematika plnění obalů, balení potravin, skladování a expedice.11. Specifika měření a regulace potravinářských linek a procesů. 12. Aspekty prašnosti. Bezpečnost práce a hygienické aspekty zpracování potravin.
Literatura
Coulson J.M. Richardson J.F. Chemical Engineering Butter worth Heinmann Oxford 2002Handbook of Powder Technology, Volume 12, Pages 1-1227 (2007), Particle Breakage, Edited by Agba D. Salman, Mojtaba Ghadiri and Michael J. Hounslow, ISBN: 978-0-444-53080-6Zeki Berk, Food Process Engineering and Technology, ISBN: 978-0-12-373660-4, Elsevier Inc, 2009
Požadavky
Chemické inženýství I a II
Garant
doc. Ing. Tomáš Svěrák, CSc.