Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinářské inženýrství (FCH-DCO_PI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-DCO_PI - Potravinářské inženýrství, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty fakulty chemické se základními současnými technologickými možnostmi potravinářských výrob.

Osnova

1. Charakterizace zpracovávaných materiálů - partikulární systémy, kapaliny a pasty, základní parametry partikulárních systémů a jejich měření. 2. Granulometrie a morfologie částicových složek partikulárních systémů. 3. Transport a manipulace s partikulárními systémy, kapalinami a pastami. 4. Procesy desintegrace, třídění, separace, homogenizace, segregace,5. Procesy kompaktace, aglomerace, granulace, tabletování, 6. Procesy sušení a tepelná expozice zpracovávaných materiálů.7. Sypné vlastnosti partikulárních systémů, způsoby měření sypného chování, základy návrhů zásobníků. Dávkování partikulárních látek, kapalin a past. 8. Povrchové vlastnosti jemnozrnných partikulárních látek, sorpční vlastnosti, transport vlhkosti a rovnovážná vlhkost partikulárních látek, tvorba suspenzí a disperzí. Povrchová úprava partikulárních látek. 9. Vzorkování partikulárních systémů, kapalin a past.10. Problematika plnění obalů, balení potravin, skladování a expedice.11. Specifika měření a regulace potravinářských linek a procesů. 12. Aspekty prašnosti. Bezpečnost práce a hygienické aspekty zpracování potravin.

Literatura

Coulson J.M. Richardson J.F. Chemical Engineering Butter worth Heinmann Oxford 2002Handbook of Powder Technology, Volume 12, Pages 1-1227 (2007), Particle Breakage, Edited by Agba D. Salman, Mojtaba Ghadiri and Michael J. Hounslow, ISBN: 978-0-444-53080-6Zeki Berk, Food Process Engineering and Technology, ISBN: 978-0-12-373660-4, Elsevier Inc, 2009

Požadavky

Chemické inženýství I a II

Garant

doc. Ing. Tomáš Svěrák, CSc.