Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reologie (FCH-DCO_REG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-DCO_REG - Reologie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Osvojení základních pojmů a postupů nelineární mechaniky kontinua, aplikovaných na jednoduché reometrické tokové situace běžné při charakterizaci tokových vlastností Nenewtonských kapalin.

Osnova

1. Reologie. Cíle a metody reologie. Mechanické chování a vlastnosti materiálů. Praktické využití reologických vlastností suspenzí a polymerních kapalin.2. Základní kvantitativní pojmy mechaniky kontinua. Napětí a deformace. Prostý smyk a smykový tok. Viskozita a elasticita. Newtonské kapaliny. Hookeovské materiály. Nezbytnost tenzorového popisu kinematiky a dynamiky prostorové deformace. Tenzor defomace a gradient rychlosti. Tenzor napětí, tlak. Reologické konstitutivní rovnice. Matematické modely toku.3. Nelineárně vazké chování. Plasticita, viskoplasticita, nenewtonská viskozita, tixotropie. Zdánlivý skluz při stěně. 4. Lineární viskoelasticita. Dynamika lineárních autonomních systémů. Relaxace, kríp, komplexní viskozita. Maxwellův a Kelvinův model. Spektrální popis.5. Viskometrie a reometrie. Teorie měření viskozitní funkce pro základní typy viskozimetrů. Viskometrická normálová pnutí. Komplexní viskozita. Přístrojová technika, kalibrace, zpracování dat. 6. Nelineární viskoelasticita. Weissenbergův efekt a centripetální proudění, vzdutí extrudátu. Elongační viskozita. 7. Roztoky polymerů. Limitní viskozitní číslo a molární hmotnost, Mark-Houwinkova rovnice, konformační charakteristiky makromolekul z viskozitních měření.

Literatura

BARNES, H. A., HUTTON, J. F., WALTERS, K. An Introduction to Rheology. Amsterdam: Elsevier, 1989. (CS)MORISSON, F. A. Understanding Rheology. New York: Oxford University Press, 2001. (CS)WEIN, O., Úvod do reologie. Brno: FCH VUT v Brně, 1996. (CS)

Požadavky

Středoškolská matematika a fyzika. Základy fenomenologické fyzikální chemie. Diferenciální a integrální počet. Základy vektorové analýzy

Garant

prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D.