Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rezonanční spektrální metody (FCH-DCO_RSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-DCO_RSD - Rezonanční spektrální metody, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení posluchačů s obecnými teoretickými principy magnetických rezonančních metod, jakož i charakteristickými znaky EPR a NMR spektroskopie. Na příkladech vhodně zvolených experimentálních EPR resp. NMR spekter demonstrovat využití teoretických znalostí při jejich interpretaci.

Osnova

1. Princip metody EPR spektroskopie- hyperjemná struktura EPR spekter- šířka čar v EPR spektrech- teorie g-faktoru- dynamické efekty v EPR spektrech2. EPR charakteristiky základních typů radikálů- alkylové, alkoxylové, alkyperoxylové radikály- aromatické radikály - fenoxy a nitroxyradikály, aminylové a hydrazylové radikály- kation a anionradikály3. Přehled některých speciálních technik v EPR spektroskopii- metoda spin-trappingu- metoda spinových značek- konstrukce EPR spektrometrů.4. Princip metody NMR spektroskopie- relaxace jader a rezonance- chemický posun- spin-spin interakce5. Speciální techniky v NMR spektroskopii- 1H NMR spektroskopie a její vztah s molekulovou strukturou- 13C NMR spektroskopie- dvojitá, pulzní a vícejádrová NMR spektroskopie

Literatura

K.Scheffler, H.B.Stegmann: Elektronspinresonanz, , 0 (CS)A.Staško, P.Pelikán: ESR Spektroskopia, , 0 (CS)K.A.McLauchlan: Magnetic Resonance, , 0 (CS)T.Liptaj a kol.: NMR Spektroskopia pre chemikov, , 0 (CS)G.C.Levy, G.L.Nelson: 13 C NMR for Organic Chemists, , 0 (CS)

Požadavky

základní pojmy z organické a anorganické chemie, základní znalosti z nauky o magnetizmu a elektrodynamiky

Garant

prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc.