Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Termodynamika fázových rovnováh (FCH-DCO_TSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-DCO_TSD - Termodynamika fázových rovnováh, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V rámci předmětu budou studenti seznámeni s problematokou rovnovah mezi fázemi na základě detailního rozboru mezimolekulových interakcí. V návaznosti na tento rozbor budou seznámeni se současnými principy a postupy využívanými při numerické predikci fázových rovnovah a fázových přechodů. Kromě teoretických principů budou diskutovány i reálné systémy, s nimiž se studenti pravděpodobně dostanou do praktické styku.

Osnova

1. Termodynamické podmínky fázové rovnováhy- stavové funkce- Gibbsova energie a její vlastnosti- termodynamika míšení- ideální a reálné roztoky, fázové pravidlo- zákony zachování v termodynamických soustavách2. Kriteria termodynamické rovnováhy- diferenciální a integrální vyjádření podmínky rovnováhy- základní typy fázových diagramů- geometrická termodynamika3. Výpočty a predikce fázových diagramů- programy pro výpočet fázových rovnovah: THERMOCALC- struktura databází4. Fázové diagramy v binárních a ternárních soustavách- příklady využití fázových rovnovah v reálných systémech: destilace, pásmové čistění, chromatografie, destilace nemísitelných kapalin, koligativní vlastnosti5. Metody experimentálního studia fázových rovnovah- měřitelné termodynamické veličiny- metody získávání dat o fázové rovnováze- metody získávání termodynamických dat- přesnost dat6. Vznik a rozpad fází- nukleace a růst fází- spinodální rozpad fáze- difúzní a bezdifúzní fázové přeměny- stabilní a metastabilní fázové rovnováhy7. Difúzí řízené fázové transformace- mechanizmy difúze- difúzní koeficienty- simulace difúzních procesů v heterogenních soustavách8. Využití difúze pro vytváření fází- nauhličování- nadusičování- hrubnutí a rozpouštění fází- tvorba ochranných vrstev- procesy při tuhnutí tavenin9. Výpočty a predikce průběhu difúzí řízených přeměn- simulační programy: DICTRA10. Výpočty chemických rovnovah- rovnovážná konstanta- reakční koordináta- homogenní a heterogenní reakce- příklady výpočtů chemických rovnovah

Literatura

Porter, David A. Phase Transformations in Metal and Alloys. New York : Van Nostrand Reinhol, 1981. 445 s. ISBN 0-442-30439-0 (CS)Saunders, Nigel - Miodownik, Peter A. Calphad : calculation of phase diagrams : a comprehensive guide. Oxford : Pergamon, 1998. xvi, 479 s. Pergamon materials series; vol. 1. ISBN 0-08-042129-6. (CS)

Požadavky

Fyzikální chemie - termodynamika

Garant

prof. RNDr. Jan Vřešťál, DrSc.