Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Food Analysis II (FCH-MAO_ACP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MAO_ACP2 - Food Analysis II, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je utřídit, propojit a rozvinout znalosti z oborů biologie, biochemie, anorganické, organické a teoretické analytické chemie se zaměřením na kontrolní praxi potravinářského průmyslu a inspekci potravin vzhledem na aktuální otázky současné analýzy potravin, které zahrnují: bezpečnost potravin z hlediska výskytu nežádoucích kontaminantů anorganického i organického původu včetně hormonů a toxinů, výskytu nebezpečných chorob a jejich detekce - BSE, parazitární, bakteriální a virové infekce, geneticky modifikované potraviny, autenticitu a falšování potravin, používané metody a evropskou legislativu, ozařování potravin, bioterorismus, globální bezpečnost potravin a výhled do budoucna.

Osnova

1. Klasifikace, autenticita, falsifikace, kontaminace. 2.Ovoce, mléko, med, obiloviny, maso, ryby, káva, oleje a jejich výrobky. 3.Geneticky modifikované potraviny. 4. Ozařování potravin, Evropská legislativa. 5. Paraziti. 6.Patogenní bakterie. 7.Viry. 8.Toxiny. 9.Bio-terorismus. 10.Hmotnostní spektrometrie . 11. Imunometody. 12. 1D, 2D elektroforéza. 13.Molekulární diagnostika, čipy, sondy, senzory.

Literatura

Lees M.: Food authenticity and tracebility. CRC Press, Woodhead Pub., New York 2003. (EN)Prymula R. a kol.: Biologický a chemický terorismus – Informace pro každého. Grada Publishing, Praha 2002. (EN)Harris D. C.: Quantitative Chemical Analysis. W.H.Freeman and Comp., New York 2003. (EN)Goldsby R. A., Kindt T. J., Osborne B. A., Kuby J.: Immunology. W.H.Freeman and Comp., New York 2003. (EN)Broekaert J. A. C.: Analytical Atomic Spectrometry with Flames and Plasmas. Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim 2005. (EN)Nelms S. M.: ICP Mass Spectrometry handbook. Blackwell Publishing Ltd., Oxford 2005. (EN)

Požadavky

Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analýzy, zejména instrumentální chemie a analytické chemie potravin I. Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice.

Garant

doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.