Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiene of Food (FCH-MAO_HYP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MAO_HYP - Hygiene of Food, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy hygienického zacházení s potravinami počínaje výrobou, skladováním, dopravou, prodejem až po přípravu pokrmů a samotnou konzumaci.

Osnova

Hygiena potravin ve vývoji společnosti.Funkce potravin, biologická hodnota potravin.Mikrobiální profil potravin.Nežádoucí změny v potravinách. Hygienický rozbor potravin, činnost státního dozoru. Stručný přehled onemocnění a otrav z potravin (bakteriální, virová, prionová, plísňová, parazitární onemocnění).Přirozené toxické látky v potravinách, antinutrienty. Cizorodé látky v potravinách (endogenní, exogenní), radionuklidy. Sanitace při výrobě a zpracování potravin - čištění, dezinfekce, dezinsekce, deratizace a desodorace.

Literatura

Vítová E.: Hygiena potravin. FCH VUT, Brno 2004. (EN)Velíšek J.: Chemie potravin 1, 2, 3. Ossis, Tábor 1999. (EN)Lelieveld, H.L.M., Mostert, M.A., Holah, J., White, B. Hygiene in Food Processing. Sawston, Cambridge: Woodhead Publishing Limited, 2003. 408 pp. (EN)

Požadavky

Mikrobiologie potravin - růst a množení mikroorganismů v potravinách. Mikrobiální rozklad potravin - fyzikální, chemické a biologické principy ochrany potravin.Chemické složení potravin - přirozené složky potravin (bílkoviny, lipidy, sacharidy), cizorodé látky (aditiva, kontaminanty).Technologie potravin - znaky potravinářského průmyslu, stručný základ jednotlivých potravinářských výrob.

Garant

Ing. Eva Vítová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eva Vítová, Ph.D.