Předmět Hygiene of Food (FCH-MAO_HYP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MAO_HYP - Hygiene of Food, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy hygienického zacházení s potravinami počínaje výrobou, skladováním, dopravou, prodejem až po přípravu pokrmů a samotnou konzumaci.
Osnova
Hygiena potravin ve vývoji společnosti.Funkce potravin, biologická hodnota potravin.Mikrobiální profil potravin.Nežádoucí změny v potravinách. Hygienický rozbor potravin, činnost státního dozoru. Stručný přehled onemocnění a otrav z potravin (bakteriální, virová, prionová, plísňová, parazitární onemocnění).Přirozené toxické látky v potravinách, antinutrienty. Cizorodé látky v potravinách (endogenní, exogenní), radionuklidy. Sanitace při výrobě a zpracování potravin - čištění, dezinfekce, dezinsekce, deratizace a desodorace.
Literatura
Vítová E.: Hygiena potravin. FCH VUT, Brno 2004. (EN)Velíšek J.: Chemie potravin 1, 2, 3. Ossis, Tábor 1999. (EN)Lelieveld, H.L.M., Mostert, M.A., Holah, J., White, B. Hygiene in Food Processing. Sawston, Cambridge: Woodhead Publishing Limited, 2003. 408 pp. (EN)
Požadavky
Mikrobiologie potravin - růst a množení mikroorganismů v potravinách. Mikrobiální rozklad potravin - fyzikální, chemické a biologické principy ochrany potravin.Chemické složení potravin - přirozené složky potravin (bílkoviny, lipidy, sacharidy), cizorodé látky (aditiva, kontaminanty).Technologie potravin - znaky potravinářského průmyslu, stručný základ jednotlivých potravinářských výrob.
Garant
Ing. Eva Vítová, Ph.D.
Vyučující
Ing. Eva Vítová, Ph.D.