Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratory Classes in Molecular Biotechnology (FCH-MAO_MOB_P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MAO_MOB_P - Laboratory Classes in Molecular Biotechnology, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem praktika je praktické zvládnutí základních technik práce s DNA, zejména její amplifikace v PCR. Dalším cílem je zvládnutí přípravy posteru.

Osnova

1. Uspořádání PCR laboratoře. Bezpečnost práce. Pipetování malých objemů. 2. Kultivace buněk Lactobacillus casei pro izolaci bakteriální DNA. Ověření čistoty bakteriální kultury. 3. Lyze buněk a příprava hrubého lyzátu. 4. Deproteinace DNA pomocí fenolu. Srážení DNA ethanolem. 5. Ověření intaktnosti DNA pomocí gelové elektroforézy na agaróze. Vizualizace DNA a dokumentace gelu. 6. Spektrofotometrické stanovení koncentrace a čistoty DNA. 7. Příprava PCR směsi pro amplifikaci specifického úseku DNA Lactobacillus s použitím purifikované DNA matrice. Negativní kontrola. 8. Provedení PCR reakce. 9. Detekce PCR produktů pomocí gelové elektroforézy na agaróze. 10. Výpočet délky amplifikonu pomocí standardů a programu Bionumerics. 11. Izolace celkové DNA z hrubých lyzátů buněk mléčného výrobku (probiotického nápoje) metodou magnetické separace s využitím magnetických částic P (HEMA-co-GMA). 12. Amplifikace DNA Lactobacillus v mléčném výrobku (probiotický nápoj) pomocí PCR v reálném čase. 13. Test a kontrola protokolů.

Literatura

Sambrook F., Russell R. W.: Molecular Cloning. A Laboratory Manual. Cold Spring Harbor Laboratory Press, Cold Spring Harbor, New York 2001. (EN)

Požadavky

Je nutné souběžně si zapsat předmět Bioanalytické metody.

Garant

doc. RNDr. Alena Španová, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Alena Španová, CSc.