Předmět Sensory Food Analysis (FCH-MAO_SAP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MAO_SAP - Sensory Food Analysis, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je seznámit studenty s komplexní problematikou vědeckého oboru senzorická analýza s hlavním zaměřením na senzorické hodnocení potravin.
Osnova
Přednášky:Pojem "senzorická analýza"Lidské smysly - proces smyslového vnímání, anatomie jednotlivých smyslových orgánů Požadavky na senz. hodnocení - člověk jako hodnotitel, vybavení senzorické laboratoře, příprava a předkládání vzorkuPřehled metod senzorické analýzyStatistické metody vyhodnocení výsledků senz. analýzySenzorická jakost potravinPostup při hodnocení vzorkuMetody hodnocení senz. jakosti potravin v praxiPraktikum:Identifikace základních chutíIdentifikace vůníZjištění prahové citlivosti chutiZkouška na rozpoznání intenzity chutiZkouška na rozpoznání intenzity vůněZkouška na určení chuťové pamětiZkouška na určení vzrůstající intenzity barvy
Literatura
Pokorný J., Valentová H., Panovská Z.: Senzorická analýza potravin. (EN)Jan Pokorný: Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senz. jakosti. (EN)Pokorný J., Valentová H., Pudil F.: Senzorická analýza potravin - laboratorní cvičení (EN)
Požadavky
Technologie potravin - stručný základ jednotlivých potravinářských výrob.
Garant
Ing. Eva Vítová, Ph.D.
Vyučující
Ing. Eva Vítová, Ph.D.