Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sensory Food Analysis (FCH-MAO_SAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MAO_SAP - Sensory Food Analysis, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s komplexní problematikou vědeckého oboru senzorická analýza s hlavním zaměřením na senzorické hodnocení potravin.

Osnova

Přednášky:Pojem "senzorická analýza"Lidské smysly - proces smyslového vnímání, anatomie jednotlivých smyslových orgánů Požadavky na senz. hodnocení - člověk jako hodnotitel, vybavení senzorické laboratoře, příprava a předkládání vzorkuPřehled metod senzorické analýzyStatistické metody vyhodnocení výsledků senz. analýzySenzorická jakost potravinPostup při hodnocení vzorkuMetody hodnocení senz. jakosti potravin v praxiPraktikum:Identifikace základních chutíIdentifikace vůníZjištění prahové citlivosti chutiZkouška na rozpoznání intenzity chutiZkouška na rozpoznání intenzity vůněZkouška na určení chuťové pamětiZkouška na určení vzrůstající intenzity barvy

Literatura

Pokorný J., Valentová H., Panovská Z.: Senzorická analýza potravin. (EN)Jan Pokorný: Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senz. jakosti. (EN)Pokorný J., Valentová H., Pudil F.: Senzorická analýza potravin - laboratorní cvičení (EN)

Požadavky

Technologie potravin - stručný základ jednotlivých potravinářských výrob.

Garant

Ing. Eva Vítová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eva Vítová, Ph.D.