Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie III (FCH-MCA_FCH3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCA_FCH3 - Fyzikální chemie III, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je pochopení chování mikrosvěta a jeho důsledky projevující se v struktuře hmoty. Pozornost je věnována i projevům chování mikrosvěta v makrosvětě.

Osnova

1. Potřeba kvantové mechaniky. Záření absolutně černého tělesa. Tepelná kapacita tuhých látek. Fotoelektrický jev. Comptonův jev. Problémy stability atomu a interpretace elektronových spekter. Rozštěpení spektrálních čar v magnetickém poli a spin elektronu.2. Elementární základy kvantové mechaniky. Operátory a jejich charakteristické hodnoty. 3. Postuláty kvantové mechaniky. Heisenbergův vztah neurčitosti.4. Jednoduché systémy v kvantové mechanice. Částice v potenciálové jámě. Tunelový efekt. 5. Lineární harmonický oscilátor. 6. Sférické souřadnice. Tuhý rotátor. 7. Atom vodíku.8. Moment hybnosti v kvantové mechanice a jeho vlastnosti. 9. Orbitální a spinový moment hybnosti. Skládání momentů hybnosti. 10. Elektronová struktura atomu. Problém mnoha částic v kvantové mechanice. Permutační operátory. Slaterův determinant. Pauliho vylučovací princip. Elektronová konfigurace atomu. Atomové termy.11. Chemická vazba. Molekulový ion H2+. Heitlerův - Londonův model molekuly H2. 12. Bornova-Oppenheimerova aproximace. Molekulové orbitály (MO). Aproximace LCAO MO. Lokalizované a delokalizované molekulové orbitály. Hybridizace. 13. Metoda VSEPR a geometrie molekul. Teorie krystalového pole. Chemická vazba v tuhých látkách. Semiempirické metody molekulových orbitalu.

Literatura

Zahradník R., Polák R.: Základy kvantové chemie. SNTL, Praha 1985. (CS)Atkins P. W.: Physical Chemistry. Oxford University Press, Oxford 2006. (CS)Atkins P. W., Friedman R.: Molecular Quantum Mechanics. Oxford University Press, Oxford 2005. (CS)https://www.vutbr.cz/elearning/ (CS)Pelikán P., Lapčík L., Zmeškal O., Krčma F.: Fyzikální chemie, Struktura hmoty. VUTIUM Brno, Brno 2000. (CS)

Požadavky

Základy matematiky - derivování a integrováníZáklady fyziky - kinematika hmotného bodu, elektrostatické pole

Garant

doc. RNDr. František Krčma, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. František Krčma, Ph.D.