Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z instrumentální a strukturní analýzy - MA (FCH-MCA_ISA_CHMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCA_ISA_CHMA - Praktikum z instrumentální a strukturní analýzy - MA, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je:- prohloubit poznatky získané v rámci přednášek předmětu Instrumentální a strukturní analýza- seznámit studenty prakticky s metodami instrumentální a strukturní analýzy využivanými v oblasti medicínských aplikací

Osnova

Praktické cvičení k předmětu Instrumentální a strukturní analýza - seznámení s instrumentálně analytickými technikami, které se používají v analýze materiálů, biologických systémů, transportních systémů i v technické praxi.Pozornost bude věnována následujícím problematikám (osnova je členěna podle týdenní výuky):1. Úvod do předmětu2. Využití kapalinové chromatografie (HPLC) k analýze vybraných léčiv a jejich složek 3. Kapalinová chromatografie s hmotnostní spektrometriíí (LC-MS) pro pokročilou analýzu biologických vzorků - detekce nikotinu v modelovém vzorku 4. Analýza těkavých esterů mastných kyselin pomocí a alkoholu v tělních tekutinách pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID) 5. UV-VIS spektrofotometrie jako nástroj pro studium enzymové kinetiky a aktivity - stanovení aktivity a kinetiky alkoholdehydrogenázy, využití enzymové metody ke stanovení glukózy6. Vyuřití spektrofotometrie v infračervené oblasti pro studium složení biopolymerů 7. Fluorescenční spektrofotometrie jako nástroj studia modelových transportních systémů pro biologicky aktivních látky (kofeinu)8. Využití fluoresceční mikroskopie a fluoresceční korelační spektofotometrie (FCS) pro analýzu vybraných metabolitů na úrovni jedné buňky (single cell analysis)9. Gelové a mikročipové elektroforetické metody pro analýzu nukleových kyselin (DNA i RNA) a proteinů10. Stanovení fermentačně produkovaných organických kyselin s využitím kapilární zónové elektroforézy (CZE)11. Prvková analýzy (ICP-MS) biologických vzorků kontaminovaných těžkými kovy12. Průtoková cytometrie jako nástroj pro analýzu buněných populací laktobacilů a kvasinek13. Analýza stability proteinů a částic s využitím analýzy dynamického rozptylu světla (DLS)

Literatura

Klouda P.: Moderní analytické metody. Nakladatelství Pavel Klouda, Ostrava 2003. (CS) (CS)Študlík a kolektiv: Analytické separační metody. Nakladatelství Karolinum, Praha 2004 (CS)Králová a kolektiv: Bioanalytické metody. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2001. (CS)

Požadavky

Znalosti obecné, anorganické, organické, fyzikální, analytické chemie a biochemie

Garant

Ing. Stanislav Obruča, Ph.D.

Vyučující

Ing. Stanislav Obruča, Ph.D.