Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z instrumentální a strukturní analýzy - CHM (FCH-MCA_ISA_M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCA_ISA_M - Praktikum z instrumentální a strukturní analýzy - CHM, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je pozorování a odvození nadmolekulání struktury vybraných termoplastů a demonstrace, že koncové vlastnosti polymerních materiálů jsou dané nadmolekulární strukturou, kterou je možné velmi snadno měnit podmínkami ohřevu a chlazení taveniny.

Osnova

1. Úvod: Metody přímého a nepřímého pozorování nadmolekulární struktury polymferů včetně zdůvodnění vybraných metod pro praktika2. Ověření znalostí: Test z morfologie a POMPraxe: Isotermická krystalizace vybraných termoplastů na POM a hodnocení morfologie sférolitůProtokol z měření3. Ověření znalostí: Test z metod odkrývání nadmolekulární struktury a CLSMPraxe: Leptání vybraných termoplastů a pozorování jejich povrchů pomocí CLSMProtokol z měření4. Ověření znalostí: Test z DSC Praxe: DSC polymerů se zaměřením na strukturní změny dané rychlostí chlazení taveniny, identifikace polymerů5. Praxe: izotermická krystalizace stejného vzorku testovaného pod POM na DSCProtokol z měření obou praktik na DSC6. Ověření znalostí: Test z FTIRPraxe: FTIR-ATR polymerů a plniv, identifikaceProtokol z měření7. Praxe: určení stupně krystalinity vybraných semikrystalických polymerů ze spekter FTIR-ATRProtokol z měření obou praktik na FTIR-ATR8. 8.–12. Praxe: Samostatné měření jednoho typu semikrystalického polymeru na předchozích přístrojích dle zadání a vypracování ucelené zprávy z měření včetně dodržení typografických pravidel a formátování.9. 13. Zápočtový test

Literatura

Ehrenstein G. W., Riedel G., Trawiel P.: Thermal Analysis of Plastics: Theory and Practice. Hanser Gardner Publications, Cincinnati 2004. (CS)LEDNICKÝ, František. Mikroskopie a morfologie polymerů : Díl 1. Mikroskopie polymerů a preparační techniky. 1. vyd. Liberec : Fastr typo-tisk, 2009. 71 s. ISBN 978-80-7372-486-3. (CS)LEDNICKÝ, František. Mikroskopie a morfologie polymerů : Díl 2. Morfologie polymerů. 1. vyd. Liberec : Fastr typo-tisk, 2009. 97 s. ISBN 978-80-7372-486-3.3. (CS)EHRENSTEIN, GW. Polymeric Materials : Structure – Properties – Applications. Munich : Carl Hanser Verlag, 2001. 279 p. ISBN 3-446-21461-5. (CS)

Požadavky

Makromolekulární chemie, Struktura materiálů, Struktura a vlastnosti makromolekul, Polymerní materiály

Garant

Ing. Radka Bálková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radka Bálková, Ph.D.