Předmět Analytická chemie potravin II (FCH-MCO_ACP2)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_ACP2 - Analytická chemie potravin II, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je utřídit, propojit a rozvinout znalosti z oborů biologie, biochemie, anorganické, organické a teoretické analytické chemie se zaměřením na kontrolní praxi potravinářského průmyslu a inspekci potravin vzhledem na aktuální otázky současné analýzy potravin, které zahrnují: bezpečnost potravin z hlediska výskytu nežádoucích kontaminantů anorganického i organického původu včetně hormonů a toxinů, výskytu nebezpečných chorob a jejich detekce - BSE, parazitární, bakteriální a virové infekce, geneticky modifikované potraviny, autenticitu a falšování potravin, používané metody a evropskou legislativu, ozařování potravin, bioterorismus, globální bezpečnost potravin a výhled do budoucna.
Osnova
1. Kodex Alimentarius, EU, Česko, US, úvod do legislativy.2. Analýza rizik, ALARA, NOEL, BMD, TTC, MOE přístupy. Případ hormese.3. Záření a ozáření potravin. 4. Stabilní izotopy. Speciační analýza. Spalovací metody. TOF, Sector Field, Iontová Past, Fourier-Transformační MS, NMR.5. Alimentární nákazy, mikroorganizmy. Aglutinační reakce. Radiální immunodifuze. Raketková-, imunoelektorforéza.6. Parazité. Imunoprecipitace, turbidimetrie, nefelometrie, mikročásticové enzymové imunostanovení. Chromogenní IA, EIA, RIA, ELISA, FIA, TimeResolved-FIA, Laser Magnetic IA. Imunochromatografické stanovení s laterálním tokem. Detekce spor.7. Molekulární diagnostika, PCR, Hnízdová PCR, SYBR Green, TaqMan, LCR. DNA, RNA sondy. Genový čip.8. Viry. Influenza virus, Elektroforetické metody: volná, v nosiči, 1D, 2D, kapilární.9. Toxiny potravin. Bioterorizmus. MS - typy ionizací. Orbitrap detektor.10. Mutageneze. Genové knihovny. GMO-rostlinná DNA, GMO - bezpečnost.11. Pěstování GMO ve světě, Karl Linné, Ch.Darwin, evoluce. Případy Bacillus thuringiensis, banánů, kukuřice.12. Pravost, vysledovatelnost. Šťávy. Med, maso, ryby. Regulatory Fish Encyclopedia. Oleje, tuky, mléčné výrobky, káva, pšenice, ječmen, žito, rýže, další cereálie, Náhodně amplifikovaná polymorfní DNA, délkový polymorfismus amplifikovaných fragmentů, minisatelitní a mikrosatelitní DNA. S-Tbr DNA polymerasa.13. BIO-potraviny, podvody u potravin, krmiv, surovin. BSE. Voda. Plamenová -, emisní- , absorpční- , spektrofotometrie.
Literatura
Lees M.: Food authenticity and tracebility. CRC Press, Woodhead Pub., New York 2003. (EN)Pico Y: Food toxicants analysis, Techniques, strategies and development, Elsevier, Amsterdam 2007 (EN)Králová B., Fukal L., Rauch P, Ruml T: Bioanalytické metody, VŠCHT Praha 2001 (CS)
Požadavky
Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analýzy, zejména instrumentální chemie a analytické chemie potravin I. Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice.
Garant
doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.
Vyučující
doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.