Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie II (FCH-MCO_BCH2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_BCH2 - Biochemie II, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy buněčného metabolismu a jeho regulacemi. Na základě obecných principů biochemické termodynamiky budou probírány základní dráhy metabolismu sacharidů, mastných kyselin a aminokyselin. Součástí předmětu jsou dále biologické oxidace, tvorba buněčné energie a fotosyntéza. V rámci metabolismu nukleových kyselin a bílkovin bude vysvětlen průběh genové exprese a jeho regulace. Součástí předmětu jsou i vzájemné vztahy a regulace v rámci intermediárního metabolismu živin.

Osnova

1.týden: Základní principy výstavby živých systémů. Základy metabolismu - opakování.2. týden: Regulace metabolických procesů 1: mechanismy regulace enzymové aktivity (allosterie, kovalentní modulace); buněčná signalizace.3.týden: Regulace metabolických procesů 2: regulace genové exprese; řízení obratu proteinů.4.týden: Metabolismus sacharidů - glykolýza, typy fermentace a jejich průmyslové využití. Produkty fermentace.5. týden: Metabolismus fruktosy a galaktosy. Syntéza a odbourávání glykogenu + komplexní regulace. Polysacharidy.6.týden: Cyklus trikarboxylových kyselin. Glukoneogeneze.Ketonové látky.7.týden: Biologické oxidace. Transport elektronů a oxidační fosforylace – průběh, redoxní centra a jejich funkce, regulace dráhy a propojení s intermediárním metabolismem živin.8.týden: Fotosyntéza – průběh a regulace (oxygenní, anoxygenní).9.týden: Metabolismus lipidů, beta-oxidace mastných kyselin, biosyntéza mastných kyselin.Metabolismus lipidů a fosfolipidů.10.týden: Obecná izoprenoidní dráha. Metabolismus cholesterolu. 11.týden: Metabolismus dusíkatých látek 1: fixace dusíku, odbourání aminokyselin, močovinový cyklus. Přeměny uhlíkatého skeletu AK. Biosyntéza aminokyselin (sirné, aromatické). 12.týden: Metabolismus dusíkatých látek 2: Aminokyseliny jako biosyntetické prekurzory. Metabolismus porfyrinů. Metabolismus nukleotidů. Biosyntéza a degradace nukleotidů a nukleových kyselin.13.týden: Sekundární metabolismus. Sekundární metabolity rostlin, mikroorganismů, živočichů – přehled. Produkce vybraných sekundárních metabolitů – vitaminy, antibiotika, aromatické sloučeniny, přírodní barviva, alkaloidy, steroidy, glykosidy, terpenoidy.

Literatura

Alberts B., Bray D., Johnson A., Lewis J., Raff M., Robertson K., Walter P.: Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústí n. Labem 2005. (CS)Vodrážka Z.: Biochemie. Academia Praha, Praha 1999. (CS)Voet D., Voet J. G.: Biochemie. Victoria Publishing a.s., Praha 1995. (CS)Stryer L.: Biochemistry. W. H. Freeman and co., New York 1988. (CS)E-learning (podklady k přednáškám z předmětu Biochemie II). (CS)

Požadavky

Zkouška z Biochemie I.

Garant

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.