Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biotechnologie II (FCH-MCO_BIT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_BIT2 - Biotechnologie II, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je rozšíření znalostí o možnostech mikroorganismů při biosyntézách jednoduchých i složitých molekul, enzymů a polymérů. Cílem není znát dopodrobna technologii, ale hlavně možnosti ovlivnění procesu vycházející ze znalosti metabolismu uhlíkatých či jiných živin a jejich regulace. Důraz je kladen na konstrukci produkčních kmenů.

Osnova

1.Biotechnologie organických kyselin syntetizovaných mikroorganismy.2. Ocet, 3. Kyselina mléčná, 4. Kyselina citronová, 5.Kyselina glukonová a další minoritní kyseliny. 6.Biosyntéza aminokyselin. Biosyntéza vitaminů. 7.Enzymová biotechnologie. 8.Biosyntéza intra- a extra-celulárních polysacharidů a jiných biopolymerů. 9.Sekundární metabolity. Biotechnologie sekundárních metabolitů. Antibiotika. 10.Biosyntéza lipidů. 11.Námelové alkaloidy. Gibereliny. 12.Oxidační reakce mikroorganismů na molekule sacharidů ("oxosloučeniny", kyselina askorbová aj.) 13.Biologické transformace. 14.Biotechnologie v ochraně životního prostředí.

Literatura

Moo-Young M.: Comprehensive Biotechnology. Pergamon Press, London 1985. (CS)Jirků V.: Moderní biotechnologie a bioekologie. VŠCHT Praha, Praha 1991. (CS)Masák J. a kol.: Speciální mikrobní technologie. VŠCHT Praha, Praha 1992. (CS)Krumphanzl V., Řeháček Z.: Mikrobiální technologie, Academia, Praha 1987. (CS)

Požadavky

Dobrá znalost mikrobiologie mikroorganismů, jejich metabolismu včetně regulace. Základní znalosti o kultivačních technikách, bioinženýrských základech průmyslových fermentací (zvláště o kinetice procesu, hmotnostním a energetickém bilancování procesů). Základy sanitace ve fermentačním průmyslu.

Garant

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.