Předmět Chemie potravin II (FCH-MCO_CHP2)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_CHP2 - Chemie potravin II, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem kurzu je ukázat studentům potraviny jako soubor chemických sloučenin (většinou poživatelných a chutných) s určitými vlastnostmi. Naučit studenty vyvozovat z chemických vlastností těchto sloučenin patřičné závěry, které budou aplikovat při veškerých technologických operacích s potravinami.
Osnova
1. Voda v potravinách2. Trpké látky3. Enzymatické hnědnutí4. Vitaminy5. Vonné látky a aromatické látky potravin6. Chuťové látky7. Látky prodlužující údržnost8. Látky upravující aroma9. Látky upravující barvu10. Barviva_tetrapyrroly, flavonoidy, karotenoidy
Literatura
Velíšek J.: Chemie potravin II a III. Ossis, Tábor 1999. (CS)Belitz H. - D., Grosch W.: Lehrbuch der Lebensmittelchemie. Springer-Verlag Berlin, Heidelberg 1992. (CS)Baltes W.: Lebensmittelchemie. Springer-Verlag Berlin, Heidelberg 1995. (CS)Velíšek J., Cejpek K.: Biosynthesis of Food Components, Ossis, Tábor 2008. (CS)
Požadavky
Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné mít podrobné znalosti o základních složkách lidské potravy, tj. o bílkovinách, tucích a sacharidech.
Garant
RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D.
Vyučující
RNDr. Milena Vespalcová, Ph.D.