Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie životního prostředí (FCH-MCO_CZP2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_CZP2 - Chemie životního prostředí, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání poznatků o chemických aspektech životního prostředí, zejména o vstupu kontaminujících látekj do jednotlivých složek životního prostředí. Bude prezentován zejména způsob transformace na rozhraní fází a způsoby případné degradace. Seznámení studentů s novými typy organických polutantů na bázi organohalogenovaných polutantů a substituovaných PAHs.

Osnova

Blok 11. Princip hodnocení stavu životního prostředí v České republice2. Popis jednotlivých abiotických složek ekosystému z hlediska možnosti průniku kontaminantů 3. Způsoby hodnocení úrovně kontaminace atmosféry, hydrosféry, pedosféry, biosféryBlok 21. Možnosti transferu anorganických a organických polutantů do jednotlivých složek ekosystému2. Fyzikálně chemické aspekty nutné pro hodnocení distribuce mezi fázemiBlok 31. Typy prioritních polutantů a jejich transfer v rámci jednotlivých složek ekosystémůBlok 41. Chemické reakce umožňující přestup škodlivin mezi složkami životního prostředíBlok 51. Fotochemické reakce v atmosféře a jejich význam pro sekundární kontaminaci atmosférickým přenosem2. Typy environmentálních chemických reakcí

Literatura

Ivan Holoubek: Chemie životního prostředí II (handouts), , 0 (CS)Káš: Biochemie životního prostředí (CS)Bassett: Handbook of Environmental Health (CS)Williams I.: Environmental Chemistry (CS)

Požadavky

Úspěšné absolvování předmětu Chemie ochrany životního prostředí v bakalářském studijním programu, případně předměty se stejným zaměřením, pokud studenti neabsolvovali bakalářské studia na naší fakultě

Garant

prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc.