Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z ekotoxikologie (FCH-MCO_EKT_P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_EKT_P - Praktikum z ekotoxikologie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání znalostí umožňujících využití ekotoxikologických biotestů pro hodnocení úrovně kontaminace životního prostředí; seznámit studenty s principy ekotoxikologického testování s využitím standardních a alternativních testů ekotoxicity pro hodnocení negativních efektů různých kontaminovaných environmentálních matric (odpadní voda, půda, sedimenty, kaly) a chemických látek a odpadů na živou složku ekosystému. Aplikovat získané poznatky - volba relevantního testu (baterie testů) a správného uspořádání testů (testy v kontaktním uspořádání/testy akvatické) pro predikci účinků na různé funkční úrovně (producenti, konzumenti, destruenti) jednotlivých ekosystémů (akvatický/terestrický), vypočítat výstupní ekotoxikologické hodnoty (LC, EC, IC, NOEC, LOEC) a na jejich základě odhadnout rizika pro daný ekosystém.

Osnova

1: Základní principy a důvody testování chemických látek a odpadů2: Legislativní předpisy v oblasti ekotoxikologického hodnocení chemických látek, odpadů, kalů a sedimentů.3. Význam a hlavní principy akvatické a terestrické ekotoxikologie, Biotesty - definice, význam, principy, rozdělení.4. Příprava chemických látek pro ekotoxikologické testování, koncentrační řada, limitní, předběžné a definitivní testy. Příprava vodného výluhu odpadu.5. Standardní testy (ISO, OECD) versus alternativní testy. Využití alternativních testů v akvatické ekotoxikologii – Thamnotoxkit FTM, Daphtoxkit FTM – praktické provedení.6. Testy standardní v akvatickém uspořádání – test na Lemna minor, Sinapis alba – praktické provedení. Test na řase Desmodesmus subspicatus, bakterii Vibrio fischeri, rybě Brachydanio rerio – prezentace.7. Testy v kontaktním uspořádání – testování sedimentu na lasturnatce Heterocypris incongruens (Ostracodtoxkit), screeningový test na semenech Lactuca sativa – praktické provedení. Akutní, chronický test toxicity, test únikového chování na žížale hnojní Eisenia fetida – prezentace.8. Výpočet ekotoxikologických hodnot (LC, EC, IC atd.) a jejich interpretace s ohledem na požadavky současné legislativy v oblasti testování chemických látek a odpadů a možnosti predikce účinků na ekosystém.

Literatura

Svobodová Z. akol.: Ekotoxikologie, praktická cvičení. VFU Brno. 2010 (CS)Fargašová A.: Ekotoxikologické biotesty. Bratislava, Perfekt. 2009 (CS)Fargašová A.: Environmentálna toxikológia a všeobecná ekotoxikológia. Bratislava -Orman, 2008 (CS)

Požadavky

Základní znalosti toxikologie, biologie, ekologie, environmentální chemie a základů statistického zpracování dat. Praktické dovednosti potřebné k práci v chemické laboratoři získané absolvováním základních praktických cvičení.

Garant

MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D.

Vyučující

MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D.