Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy imunochemie (FCH-MCO_I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_I - Základy imunochemie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V první sekci (čtyři přenášky) budou vysvětleny přehlednou a stručnou formou základní představy o struktuře a mechanismech fungování imunitního systémuVe druhé sekci budou probrány základy imunochemie a předvedeny moderní směry ve využití imunoafinitních interakcí pro analytické účely.Třetí sekce je zaměřena na medicínské aplikace v oblasti vakcín, cílených terapeutik a imunofarmak

Osnova

Osnova předmětu je členěna po tematických blocích, v rámci bloků pak po výukových týdnech.První sekce (týden 1 - 4) – Základy imunologie1. Seznámení se základní a pokročilou literaturou. Sociálně-historické aspekty infekčních chorob, význam imunologie jako vědeckého oboru, staré a nové nebezpečné infekce, 2. Základy imunologie – anatomie a fyziologie imunitního systému, základní anatomické struktury imunitního systému, typy buněk imunitního systému a jejich vznik, lokalizace a pohyb v organismu.3. Imunitní odpověď – vrozená a adaptivní imunita, buněčná a humorální složka imunitní odpovědi, principy selektivních interakcí a molekulární mechanismy přenosu signálu v buňkách a mezi buňkami4. Mukozní imunita, typy a struktura antigenů, průběh imunitní odpovědi a její regulace.Diskuse k celé sekciDruhá sekce (týden 5 - 8) – Imunochemie a analytické metody založené na imunoafinitních interakcích5. Imunoglobuliny – typy imunoglobulinů, struktura, fyzikálně-chemické vlastnosti, metody purifikace, monoklonální protilátky, jejich příprava a využití, vysvětlení pojmů afinita a avidita, vaječné imunoglobuliny IgY – příprava a využití.6. Základy biokonjugační chemie pro přípravu imunoafinitních struktur, metoda ELISA a její aplikace 7. Základy moderních metod purifikace a analýzy proteinů a biopolymerů – chromatografie, elektroforéza, frakcionace v tokovém poli, dynamický a statický rozptyl světla, infračervená a fluorescenční spektroskopie, cirkulární dichroismus, differenciální skanovací kalorimetrie a isotermální titrační kalorimetrie.8. Využití imunoafinitních interakcí v moderní analýze, vývoj analytických čipů, imunoafinitní separace, imunohistochemie a analýza pomocí průtokové cytometrie, imunoafinitní metody analýzy založené na využití resonance povrchového plasmonu (surface plasmon resonance)Diskuse k celé sekciTřetí sekce (týden 9 - 13) – medicínské aplikace9. Vakcíny – vývoj a výroba vakcín, adjuvans, předpoklady pro úspěšný vývoj a použití vakcín, antivakcinační hnutí, DNA vakcíny – princip a mechanismus účinku, způsob aplikace, legislativní aspekty 10. Rekombinantní subjednotkové vakcíny – příprava, charakterizace, aplikace, příklady rekombinantních vakcín (hepatidida B), výhody a problémy rekombinantních vakcín, adjuvans a nosiče pro konstrukci rekombinantních vakcín.11. Využití protilátek pro terapeutické účely (např. protinádorová terapie monoklonárlními protilátkami), cílená terapeutika.12. Nanočástice jako nosiče léčiv a jejich cílení pomocí protilátek, moderní transportní systémy.13. Závěr předmětu, diskuse a zkouška formou testu a přednášky studenta na zadané téma.

Literatura

Bartůňková J., Hořejší V.: Základy imunologie. Trito, 4.vydání, 2009. (CS)Šedivá A., Bartůňková J.: Imunologie - minimum pro praxi. Triton, 2002, 3.vydání (CS)Moderní trendy studia imunologie (http://www.e-imunologie.cz/Pages/Textcasts.aspx) (CS)Fukal L., Holubová B.: Imunochemie a imunoanalýza. VŠCHT Praha, skripta, 2007. (CS)

Požadavky

Není specifikováno.

Garant

RNDr. Jaroslav Turánek, CSc.

Vyučující

RNDr. Jaroslav Turánek, CSc.