Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektové řízení podle IPMA (FCH-MCO_IPMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_IPMA - Projektové řízení podle IPMA, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou projektového řízení jak je chápáno v mezinárodním kontextu. Obsahem předmětu jsou znalosti, metody, techniky a nástroje odpovídající požadavkům na kompetence projektového manažera podle evropského standardu IPMA. Při úspěšném absolvování kurzu a splnění všech dodatečných podmínek stanovených certifikačním orgánem získá student Národní certifikát studenta udělovaný Společností pro projektové řízení o.s. Student může získané znalosti z výuky dále využít pro získání některého z komerčních certifikátů (IPMA-D. IPMA-C, IPMA-B).

Osnova

Obsahem předmětu jsou znalosti, metody, techniky a nástroje odpovídající požadavkům na kompetence projektového manažera podle evropského standardu IPMA. Výuka je rozdělena do tématických bloků:1. Základní pojmy a východiskaZákladní pojmyProjekty – klasifikace, kontextFázový model projektu2. Principy projektového řízeníProjektové řízení = řízení změnyPrincipy projektového řízení Přínosy projektového řízeníStandardy projektového řízeníCertifikace dle IPMA – požadavky na NCS3. Předprojektové fázeIniciační fáze projektuStudie příležitosti – SLEPT, SWOTSpecifikace cíle projektu – SMART, trojimperativStudie proveditelnosti, investiční studieLogický rámec projektu (LFM)Analýza zainteresovaných stran a komunikační plánZakládací listina projektu4. Integraceprostředí organizace – struktura organizace versus projektstrategie, mise, vizeprojekt, program a portfolio5. Rizika v projektu Identifikace rizik (hrozeb)Hodnocení rizik – kvalitativní, kvantitativníVyhodnocení rizikOpatření Metody – bodová metody, RIPRAN, 6. Plánovací fáze Zahájení projektuPlánování času, nákladů (rozpočet) a zdrojů Metody/techniky: WBS, Ganttovy diagramy, síťová analýza (CPM, PERT), milníková metoda (MTA), metody odhadů,Počítačová podpora síťové analýzy (OpenProj)7. Realizační fáze Operativní řízení projektu – podávání zpráv, řešení problémů, dokumentace, čerpání rozpočtuMetody/techniky: EVM, MTA, SSDProcurement (obstarávání)Změny v projektechKrize v projektuUkončení projektu8. Poprojektové fázeAnalýza ukončeného projektuNávrh na opatření pro zlepšení příštích projektůMonitorování výsledků projektuUdržovací fáze projektu9. Týmová práce a komunikaceTýmové roleMotivace – hierarchie potřeb (Maslow, Herzberg, Plamínek, Adair)Konflikty a jejich zvládáníVedení poradEtikaZvládání stresu

Literatura

Doležal a kol: Projektové řízení podle IPMA. Grada Publishing 2012 Praha, 528 s.Národní standard kompetencí projektového řízení, Společnost pro projektové řízení, o. s. 2010, Brno, 314 s.Ježková Z., Krejčí H., Lacko B.,Švec J. Projektové řízení – jak zvládnout projekty, Akademické centrum studentských aktivit 2013 Kuřim, 433 s. The Project Management Body of Knowledge (PMBOK), Project Management Institute, 1996, USAČSN ISO 21500 Návod k managementu projektu, ÚNMZ, 2013, 68 s.

Požadavky

Schopnost strukturovaného, systémového a systematického myšlení.

Garant

Ing. Jan Brada

Vyučující

Ing. Jan Brada