Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Molekulární biotechnologie (FCH-MCO_MOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_MOB - Molekulární biotechnologie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem přednášek je seznámit studenty se základními metodami používanými v molekulárních biotechnologiích při konstrukci transgenních organismů.

Osnova

1. Vztah mezi chemickou výrobou a biotechnologiemi.2. Přenosy genů s využitím technologie rekombinantní DNA.3. Klonovací vektory a jejich použití.4. Přenos cizorodé DNA do buněk. Selekce buněk s klonovaným genem.5. Genomové knihovny. Klonování sekvencí kódujících eukaryontní proteiny.6. Ovlivňování genové exprese u prokaryot.7. Genová exprese ze silných a regulovatelných promotorů. Úprava genů.8. Fúzní proteiny. Translační expresní vektory. Zvyšování stability proteinů. Integrační a kyvadlové vektory.9. Produkce heterologních proteinů v eukaryontních buňkách.10. Kvasinkové expresní systémy. 11. Systémy využívající hmyzích buněk, savčí expresní systémy.12. Transgenní rostliny, jejich příprava a využití.13. Transgenní zvířata, jejich příprava a využití.

Literatura

Glick B. R., Pasternak J. J.: Molecular Biotechnology. ASM Press, Washington 2003. (CS)S. Rosypal a kol.: Terminologie molekulární biologie. Vlastním nákladem autora, Brno 2001. (CS)

Požadavky

Je doporučeno absolvování předmětu Molekulární genetika I a II.

Garant

doc. RNDr. Alena Španová, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Alena Španová, CSc.