Předmět Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology (FCH-MCO_MPB)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_MPB - Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Seznameni studentů s možnostmi využiti mikroorganismů a jejich metabolitů v potravinařskem průmyslu.Jde i o utvrzeni dosavadnich znalosti z mikrobiologie a biochemie.
Osnova
1. Nomenklatura mikroorganizmů, jejich taxonomické zařazení a způsob úchovy.2. Morfologie, rozmnožování a fyziologické vlastnosti mikroorganismů (bakterie a houby). 3. Základní rysy metabolizmu mikroorganizmů a jejich technologický význam. 4. Kultivace průmyslově důležitých kmenů.5. Regulace produkce enzymů a metabolitů. 6. Mikrobiální koroze.7. Imobilizované systémy.
Literatura
Šilhánková L.: Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Academia Praha, Praha 2002. (CS)Doyle M. P., Beuchat L. R., Montville T. J.: Food microbiology, fundamentals and frontiers. American Society of Microbiology Press, Washington 1993. (CS)Prescott L. M., Harley J. P., Klein D. A.: Microbiology. McGraw-Hill Education, Boston 2005. (CS)Hui Y. H.: Handbook of Food Science, Technology and Engineering. Dekker/CRC Press, New York 2005. (CS)
Požadavky
Znalosti z Obecné mikrobiologie a Biochemie.
Garant
doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc.
Vyučující
doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc.