Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nutraceutika a funkční potraviny (FCH-MCO_NFP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_NFP - Nutraceutika a funkční potraviny, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz navazuje na přednášku základy výživy a klade si za cíl rozšířit vědomosti studentů o biologicky aktivní složky potravin, rostlinných a živočišných tkání využitelných v prevenci chorob a zlepšení kvality výživy. Otevírá pro studenty i skrytá nebezpečí plynoucí z možných interakcí nurtaceutik z ostatními složkami potravin a léčiv. Přednáška přináší i informace o přípravcích, které jsou využívány pro spëciální výživu při sportu, k podpoře imunity, činnosti mozku a další.

Osnova

1.Základní pojmy a definice, klasifikace nutraceutik2.Pozitivní i negativní účinky nutraceutik, možné interakce s léčivy nebo jinými složkami potravin3.Zdroje nutraceutik, možnosti izolace aktivních složek z potravin a rostlinných i živočišných tkání4.Biologicky aktivní složky rostlin 5.Probiotika a prebiotika, mikrobiální nutraceutika6.Rostlinné steroly a fenolové sloučeniny 7.Nutričně významné mastné kyseliny a jejich deriváty8. Aminokyseliny a oligopeptidy9.Přírodní antioxidanty a vitaminy10.Nutričně význammné sacharidy a jejich deriváty,vláknina11.Makro- a mikronutrienty 12. Biologicky aktivní látky nutraceutik v prevenci civilizačních chorob13.Nutraceutika a speciální výživa

Literatura

Velíšek J.: Chemie potravin 1, 2, 3. Ossis, Tábor 1999. (CS)Wildman R. E. C.: Handbook of nutraceuticals and functional foods. CRC Press, Boca Raton, FL 2001. (CS)Saarela M.: Functional Dairy Products. Woodhead Publishing, Abingdon, UK 2007. (CS)Gibson G. R., Williams C. M.: Functional Foods. Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England 2000. (CS)Štípek S.: Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. Grada-Avicenum, Praha 2000. (CS)Macholán L.: Sekundární metabolity. MU v Brně, Brno 2003. (CS)

Požadavky

Studenti by měli mít základní vědomosti z výživy a fyziologie člověka a biochemie.

Garant

Mgr. Dana Vránová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dana Vránová, Ph.D.