Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé materiálové technologie (FCH-MCO_PAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_PAM - Pokročilé materiálové technologie, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prezentace moderních trendů využívání molekulárních materiálů a souvísejících technologií ve vysoce technicky vyspělých (high-tech) aplikacích v širokém spektru oblastí spotřebního průmyslu a v oblasti medicínských aplikací. Důraz je kladen rovněž na technologické hledisko a využití nanotechnologií pro realizaci výsledných funkcionálních struktur.

Osnova

1.-2. týden: Úvod do problematiky: nové molekulární materiály a jejich uplatnění ve spotřebním průmyslu, biomedicíně a high tech aplikacích; přehled současné situace na trhu - odvětví, produkty, materiály, důležité firmy, ekonomika, prognóza vývoje; nanotechnologie - situace v ČR a ve světě3.-4. týden: Struktura a vlastnosti nanomateriálů: základní definice a členění nanomateriálů; nanostrukturované materiály; molecular tailoring - cílená příprava molekulárních struktur pro konkrétní aplikace5.-6. týden: Technologie přípravy a metod studia nanomateriálů: technologie přípravy nanomateriálů; metody charakterizace nanomateriálů; metody charakterizace optoelektronických a senzorických vlastností; metody charakterizace procesů s vysokým časovým rozlišením7.-13. týden. Pokročilé aplikace molekulárních materiálů (rozsah jednotlivých témat bude stanoven rovněž s ohledem na témata aktuálních diplomových prací řešených studenty):- senzory; - biomateriály; možnosti výroby a využití biodegradabilních materiálů; aplikace biomolekul a biosystémů v nanotechnologiích; - nanomedicína (nanostrukturní implantáty, bionanotechnologie, materiály pro cílené aplikace léčiv; - energetické aplikace (organické solární články, termoelektrická konverze, LioN akumulátory), - plošné mechanické aplikace (samočisticí povrchy, ochranné filtry, membrány, …); - nanoelektronika; plošné optoelektronické aplikace;

Literatura

Rogers B., Pennathur S., Adams A.: Nanotechnology - understanding small systems. CRC Press Taylor & Francis Group: Boca Raton, FL 2008. (CS)Hadziioannou G., Malliaras G. C.: Semiconducting Polymers. Wiley-VCH Verlag GmbH, Weinheim 2006. (CS)

Požadavky

Všeobecné znalosti chemie na úrovni absolventa bakalářského studia chemického zaměření.

Garant

prof. Ing. Martin Weiter, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Martin Weiter, Ph.D.