Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum z kovových materiálů (FCH-MCO_PKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_PKM - Praktikum z kovových materiálů, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Primárním cílem předmětu je praktické zvládnutí základní přípravy kovového vzorku pro pozorování jeho struktury, dokumentace a interpretace výsledků.Sekundárním cílem je aplikace znalostí nabytých v teoretických předmětech při reálných experimentech, zejména konfrontace pozorované struktury a fázových diagramů, vztah struktury a vlastností (mechanických, korozních).

Osnova

1. Úvodní hodina, bezpečnost práce, seznámení s přístroji2. Řezání, lisování - ocel, mosaz, silumin - příprava pro další operace.3. Metalografie - broušení, leštění, leptání - ocel, mosaz, silumin.4. Světelná mikroskopie - pozorování struktury, určení velikosti zrn, určení fází.5. Měření tvrdosti - ocel, mosaz, silumin.6. Stanovení prvkového složení připravených vzorků - SEM/EDS.7. Gravimetrické stanovení korozní rychlosti.8. Příprava fosfátových konverzních povlaků.9. Hodnocení kvality povlaků z předchozí úlohy - potenciostaticky.10. Náhrady zameškané výuky.11. Prezentace výsledků získaných za celé praktikum.12. Závěrečný test.

Literatura

P. Jonšta, V. Hrubý, A. Silbernagel: Praktická metalografie. Kovosil Ostrava, 2008. (CS)PTÁČEK, L. a kol.: Nauka o materiálu I. Brno: CERM, 2001, 505 s. ISBN 80-720-4193-2. (CS)PTÁČEK, L. a kol.: Nauka o materiálu II. 2. vyd. Brno: CERM, 2002, 391 s. ISBN 80-7204-248-3 (CS)

Požadavky

Obecná a anorganická chemie I,II, Fyzikální chemie I,II, Struktura materiálů, Struktura a vlastnosti anorganických materiálů I, Přenosové jevy v materiálovém inženýrství, Mechanika a porušování materiálů, Kovové materiály

Garant

Ing. Jaromír Wasserbauer, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaromír Wasserbauer, Ph.D.