Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reologie ve spotřební chemii (FCH-MCO_RSC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_RSC - Reologie ve spotřební chemii, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základní znalosti reologie a reometrie kapalin a jejich praktické využití.

Osnova

Reologie. Cíle a metody reologie. Mechanické chování a vlastnosti materiálů. Praktické využití reologických vlastností suspenzí a polymerních kapalin.Základní kvantitativní pojmy mechaniky kontinua. Napětí a deformace. Prostý smyk a smykový tok. Viskozita a elasticita. Newtonské kapaliny. Hookeovské materiály. Nezbytnost tenzorového popisu kinematiky a dynamiky prostorové deformace. Tenzor defomace a gradient rychlosti. Tenzor napětí, tlak. Reologické konstitutivní rovnice. Matematické modely toku.Nelineárně vazké chování. Plasticita, viskoplasticita, nenewtonská viskozita, tixotropie. Lineární viskoelasticita. Dynamika lineárních autonomních systémů. Relaxace, kríp, komplexní viskozita. Maxwellův a Kelvinův model. Viskometrie a reometrie. Teorie měření viskozitní funkce pro základní typy viskozimetrů. Viskometrická normálová pnutí. Komplexní viskozita. Přístrojová technika, kalibrace, zpracování dat. Nelineární viskoelasticita. Weissenbergův efekt a centripetální proudění, vzdutí extrudátu. Elongační viskozita. Roztoky polymerů. Limitní viskozitní číslo a molární hmotnost, Mark-Houwinkova rovnice, konformační charakteristiky makromolekul z viskozitních měření.Suspenze a emulze.

Literatura

Barnes H. A., Hutton J.F., Walters K.: An introduction to rheology. Elsevier, Amsterdam 1989. (CS)Morrison F. A.: Understanding Rheology. Oxford University Press, Oxford 2001. (CS)Wein O.: Úvod do reologie. FCH VUT v Brně, Brno 1996. (CS)

Požadavky

Základní znalosti z matematiky a fyzikální chemie.

Garant

prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D.