Předmět Senzorická analýza potravin (FCH-MCO_SAP)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_SAP - Senzorická analýza potravin, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Cíl
Cílem předmětu je seznámit studenty s komplexní problematikou vědeckého oboru senzorická analýza s hlavním zaměřením na senzorické hodnocení potravin.
Osnova
Přednášky:Pojem "senzorická analýza"Lidské smysly - proces smyslového vnímání, anatomie jednotlivých smyslových orgánů Požadavky na senz. hodnocení - člověk jako hodnotitel, vybavení senzorické laboratoře, příprava a předkládání vzorkuPřehled metod senzorické analýzyStatistické metody vyhodnocení výsledků senz. analýzySenzorická jakost potravinPostup při hodnocení vzorkuMetody hodnocení senz. jakosti potravin v praxiPraktikum:Identifikace základních chutíIdentifikace vůníZjištění prahové citlivosti chutiZkouška na rozpoznání intenzity chutiZkouška na rozpoznání intenzity vůněZkouška na určení chuťové pamětiZkouška na určení vzrůstající intenzity barvy
Literatura
Pokorný J.: Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. ÚZPI, Praha 1997. (CS)Pokorný J., Valentová H., Panovská Z.: Sensorická analýza potravin. VŠCHT Praha, Praha 1999. (CS)Pokorný J., Valentová H., Pudil F.: Sensorická analýza potravin: Laboratorní cvičení. VŠCHT Praha, Praha 1999. (CS)Lawless, H.T., Heymann, H. Sensory evaluation of food: principles and practices. New York: Chapman & Hall, 1998. (CS)
Požadavky
Technologie potravin - stručný základ jednotlivých potravinářských výrob.
Garant
Ing. Eva Vítová, Ph.D.
Vyučující
Ing. Eva Vítová, Ph.D.