Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální technologie keramiky (FCH-MCO_SKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FCH-MCO_SKP - Speciální technologie keramiky, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je odborný vstup do jednotlivých oblastí pokročilé keramické technologie ve vztahu k funkčním vlastnostem a vlivu použité suroviny a techniky přípravy na tyto vlastnosti. Posluchači se tak mohou orientovat v této dnes překotně se rozvíjející oblasti.

Osnova

Úvodní přednáška, seznámení s náplní kurzu a definice základních pojmůTechniky přípravy keramických prášků přes roztok I.: Sol-gel procesTechniky přípravy keramických prášků přes roztok II.: Společné srážení z roztokuTechniky přípravy keramických prášků přes roztok III.: Pyrolýza aerosolů, vymrazování, srážení z plynné fáze, emulzní metodyTermochemické metody přípravy keramických práškůMechanochemické reakce a metody přípravy keramických práškůPříprava a vlastnosti pokročilé keramiky I.Příprava a vlastnosti pokročilé keramiky II.Příprava monokrystalůPalivové článkyBiokeramikaInterkaláty jílových minerálů s polymery

Literatura

Hanykýř V., Havrda J.: Speciální technologie keramiky I. VŠCHT Praha, Praha 1991. (CS)D. Segal, Chemical Synthesis of Advanced Ceramic Materials, 1991. ISBN: 0521424186. (CS)T.A. Ring, Fundamentals of ceramic powder processing and synthesis, 1996. ISBN: 0125889305. (CS)F. Aldinger, V. A. Weberruss, Advanced Ceramics and Future Materials: An Introduction to Structures, Properties, Technologies, Methods, 2010. ISBN: 3527321578 (CS)T. J. Pinnavaia, G. W. Beall, Polymer – Clay Nanocomposites, 2001. ISBN: 0-471-63700-9. (CS) S. Saitö, Advanced ceramics, 1988. ISBN: 0198563353. (CS)

Požadavky

Znalosti silikátové a keramické technologie, které jsou uceleným způsobem probírány v kurzu "Chemie a technologie silikátových materiálů II".

Garant

doc. Ing. Petr Ptáček, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Ptáček, Ph.D.